Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Saturday, December 31, 2011

Ikan Cencaru Bakar Sumbat Kelapa

Itulah juadah tengahari ari ni............... hari terakhir dlm tahun 2011. Esok tahun baru menjelma. Apa azam tahun baru???  Entah!!!! azam  tahun ni dan tahun lepas pun entah dah tercampak kemana. So.... azam baru nk create lagi ke.....! X  payahlah, kutip jelah azam yg lama, yg dah bertahun x tertunai tu.

Bila hubby aku nk buat cencaru bakar, aku tergelak sudah......  Bukannya apa, dia bukannya suka lauk macam tu. Tp aku buat ajelah. lagipun dah lama x buat.

Ikan bakar ni kalau bakar dgn arang lagi power..... tp kalau dah ada cara mudah, buat apa susah2. Bakar je dlm oven..... 30 minit je. X payah berpeluh bagai berdiang kt api.... dah siap!





Bahan2 :

5 ekor ikan cencaru
1/2 biji kelapa parut
4 biji cili api
1 biji cili merah
2 batang serai
1 cm isi kunyit
2 biji bawang  merah
1 sk pes asam jawa
2 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan cencaru dibelah belakang daan dibersihkan. Jgn buang kulit kerasnya. Cili api, cili merah, serai, isi kunyit dan bawang merah ditumbuk lumat. Selepas tu, tumbuk kelapa parut dengan bahan2 tadi. X perlulah sampai lumat. Cukup hanya bergaul sebati.

Tambahkan bahan ini dengan pes asam jawa, garam dan gula. Gaulkan sekali dengan 1 helai daun kunyit yg dihirs halus. Gaul sebati

Sediakan dulang oven yg dilapisi aluminium foil dan di lapisi daun kunyit. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Selepas tu masukkkan dan sumbatkan bahan kelapa parut kedalam perut ikan yg berbelah dibelakang. Buat sampai habis dan susun atas dulang.

Bakar dalam oven dgn suhu 200C  guna api bawah selama 20 minit. 10 minit lagi guna api diatas. Utk pastikan ikan masak tengok matanya kalau dah terjojol atau daging ikan lembut bila ditarik menandakan ikan dah masak.

Sedia dihidangkan dgn air asam..........



p/s : Bakar ikan pakai oven ni x sama dgn pakai arang sebab x nampak hangus garingnya. Tp sama je rasanya.. Mudah plak tu....!!

*******************
my life.....!
klik SINI
********************

Have a nice day! :)

Friday, December 30, 2011

Laksa Berkuah Sardin

Minggu ni ntah kenapa....... tekak ni nk makan laksa plak. Dah berzaman x buat ni. Teringat kuahnya yg masam2 pedas tu. Tp malas plak nk buat yg renyah2 ni.

So, aku kerjakanlah dengan cara yg mudah jer. Guna sardin dlm tin je utk buat kuahnya. Dah biasa jugak org lain buat ni, tp ini citarasa aku...... lain dari yg lain. Aku guna sardin sepenuhnya, cuma tambah ckit ikan bilis. Buat ikut sesedap rasa sendiri jer.....!

Dah menjadi masakan aku ni.... x nyempat2 anak nk makan. Terkocoh2 aku snap gambar. ha...ha



Bahan2 :

1 kilo laksa
1 tin besar sardin -  guna sardin adabi sebb senang nk bukak

utk kuah
2 biji bawang besar
8 biji cili api
2 sudu besar cili giling
segenggam ikan bilis
Sedikit belacan
2 batang serai
segenggam daun kesum
6 keping asam keping
5 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

utk hiasan
3 biji telur rebus
3 biji cili api
3 biji limau kasturi
* Jika nk, boleh juga taruh timun, cili merah & bawang besar yg dihiris - lupa nk beli...!

Cara2 :

Sardin diasingkan dari sosnya dan dilecek lumat. Bawang besar, cili api, cili giling, ikan bilis dan belacan di kisar. Serai di titik.

Masukkan bahan kisar kedalam periuk dan didihkan. Masukkan sekali air dan semua bahan2 utk buat kuah. Biar betul2 mendidih, baru masukkan sardin. Perasakan dengan garam dan  gula.

Untuk hidangan, masukkan laksa kedlm pinggan. Sendukkan kuahnya dan letak diatas laksa telur rebus yg dibelah dua, cili api hiris dan bahan lain. Perahkan juga jus limau kasturi.

Fuh.... sedappp!!!




p/s : Sos sardin tadi jgn dibuang...... boleh campurkan dlm kuah apabila nk makan.


Have a nice day! :)

Monday, December 26, 2011

Kek Coklat Pandan

Dah hujung tahun skrg.......... banyak perkara nk prepare ni. Kelengkapan sekolah anak2 pun belum ready lagi. Apo nk dikato....

Itulah.... minggu lepas buat apam polkadot ala2 bantat gitu, ada aku letak n3nya kt blog. Dah kena komen kaw2 pun... Xpe, aku sedar aku ni x pandai masak.... cuma aku ni berani mencuba. 

Dah banyak jugaklah resepi para blogger yg aku cuba, ada yg jadi dan banyak jugak x menjadi..... Dah x jadi xlah aku masukkan dlm blog. Tp yg bestnya anak tetap kata okey dan sedappppp. Mak dia yg buat kannnn....!!!

Ari ni aku buat kek sebiji.... utk harijadi anak bujang aku...........tp x deco apa2pun. Mak dia ni x kreatif pun, buat nyusah je. Potong2 dan makan je gitu.... pun sodap...haha!

Kek ni resepi asal cuma resepi kek mentega biasa. Aku buat belang2 perisa coklat dan pandan. Nama masakan ni aku cuma bagi gempak ckit ... ala.... resepi kek biasa jerrrrrrrrrrr.!!!!


Bahan2 :

250 mentega @ marjerin
250gm gula halus
5 biji telur - gred B
250gm tepung naik sendiri @  tepung gandum + 1 sk baking powder(ayak bersama)
3 sk serbuk coklat
1 sk esen vanila
1 sk esen pandan
1 sk perwarna hijau

Cara2 :

Putar mentega dan gula hingga kembang. Selepas tu pecahkan telur satu persatu ke dalamnya. Putar lagi. kemudian masukkan tepung. Putar hingga rata. 

Bahagikan adunan sama rata. 1 bahagian di campurkan serbuk coklat dan esen vanila. 1 bahagian lagi campurkan esen  pandan dan perwarna hijau.

Sediakan loyang yg telah disapu rata dgn mentega. Letakkan adunan kedalam loyang berselang-seli sesenduk demi sesenduk sehingga habis.

Bakar didlm oven selam lebih kurang 1jam dlm suhu 180C.



p/s : Sedap... .. lembut dan gebu jerrrrrrrrrrrrrrr.......!


Have a nice day! :)

Friday, December 23, 2011

Bingka Roti Kukus Pandan

Ari ni.... skrg ni, aku di Masjid Negeri Shah Alam. Macam biasa aku berniaga dalam 3 hari je seminggu disini. Dah siap kemas gerai, dlm dok boring tunggu pembeli tu....... aku godeklah laptop ni.

Ari ni nk letak n3 resepi kuih bingka roti ni..... Sebetulnya dah berminggu dah aku buat juadah ni, time laptop rosak aritu... So, disebabkan laptop tu slow dan aku jarang online, tertinggal plak satu n3 resepi.

Resepi ni aku ambil dari blog Umi @ Home Sweet Home yg cedok resepi dari Notabilla. Nk tengok resepi blog klik sini dan sini.



Bahan :



8-10 keping roti putih - x perlu disiat kecil)
200 ml santan - (guna santan kotak MS je)
200 ml air
1 cawan gula (letak 3/4 cawan je gula kastor)
4 biji telor - (buang tali pusatnya)
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 helai daun pandan - disimpul


Cara-Cara :

Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit. 

Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang. Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi. 

Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka). Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. 



p/s :Kalau letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe)



Have a nice day! :)

Tuesday, December 20, 2011

Apam Polkadot

Kekadang tu buntu memikirkan nk masak apa...... tuk dihidangkan mimum petang dan yg boleh plak ditayang diblog aku ni. Kalau x di tempek n3 nnti ketinggalan ketapilah blog ni.

Hidangan mestilah 2 dlm 1, sedap dimakan dan sesuai utk tekak anak minum petang. Fikir punya fikir, tanya ank2 dan belek internet.... anak2 suh buat apam polkadot lah plak...

Susah ni, aku ni bukannya kreatif dan lecehlah nk buat ni.... tp aku buat jugaklah dgn penuh kepayahan. memang leceh dan rumitlah kerjanya.... anak2 tolong menyibuk je...

Aku buat resepi yg guna sukatan cawan.... senang ckit. Dah siap... mula2 tu memang kureng menjadi dot2 tu. Lepas tu baru dtg idea.... barulah ada upe dot2. .

Ramai sungguh yg dah tayang apam polkadot ni.... ini utk kesekian kalinya aku plak dok tayang... aku ambil resepi dari myresepi oleh write2fatin. Nak resepi ni.... klik sini

Layan jelah  resepi ni.............



Bahan2 :

3 biji telur gred A (dari peti sejuk)
11/2 cawan gula halus
3/4 cawan susu segar atau susu cair
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovallette
filling (saya guna jem blackcurrant)
pewarna
mangkuk kertas (kecil/sedang)
acuan kuih lompang



Cara2 :

Masukkan telur, gula, ovalette dan esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. 

Pukul lagi dengan kelajuan maksima. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan. Masukkan setiap adunan tadi ke dalam piping bag. 

Sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang (supaya apam tak melepek nanti). picitkan adunan ke dalam papercup (setengah ja). Letakkan filling di tengah2 (bubuh jem dalam plastik yg ditebuk, senang sikit. 

Picit lagi adunan yang berbeza warna sehingga 3/4 papercup. Kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan. Lastly, kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15 minit.



p/s : Sedap jugaklah... sekali hadap je dah diabiskan anak2


Have a nice day! :)

Saturday, December 17, 2011

Sambal Sardin Cili Api Berkentang

Ini salah satu resepi yg pedas menyengat yg nk aku kongsikan di sini. Tapi jangan x tau, sedap dan menjadi kegemaran anak2 aku ni....

Ringkas, mudah dan sedap...... utk aku yg selalu sibuk dhujung2 minggu.


Bahan2 :

1 tin kecil sardin
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
10 biji cili api
2 biji kentang
1 sudu teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Cara2 :

Bwang merah, bawang putih dan cili api ditumbuk lumat. Kentang dipotong agak nipis dan digoreng sebentar dan ketepikan.

Sardin diasingkan isi dan kuahnya dan digoreng sekejap.Ketepikan juga.

Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan garing. Lepas tu masukkkan sedikit air dan pes asam jawa. Kacau sehingga pekat.

Masukkan sardin yg dah digoreng tadi dan kuahnya sekali. Masukkan juga kentang yg telah digoreng.

Perasakan dengan garam dan gula. Didihkan sehingga betul2 masak. Kalau terlalu kering boleh taruh ckit air.

Bila semuanya dah dah masak dan rasanya dah okey, bolehlah diangakat dan dihidangkan.


p/s : Pastikan cili api telah ditumis garing secukupnya.... barulah rasa pedas yg sedap walau taruh banyak cili api.
Have a nice day! :)

Tuesday, December 13, 2011

Kek Gula Hangus

Sebelum masak lauk tengahari aku buatlah gula hangus dulu.... biar sejuk. Dah masak lauk tengahari akupun start buat kek ni... perap dulu.

Lepas tu hidang makan tengahari... makan bersama all my family. Lepas makan....lambat rasanya nk tunggu lama utk perap adunan kek, terus masuk je dalam oven dan teruskan ajelah membakar..... adalah perap dlm lebih ckit 1/2 jam... mintak2 jgn x jadi!!!

Bau kek ni yg sedang dibakar memang semerbak satu rumah.... beraroma gitu. Sedang2 elok nk masak tu..datanglah adik aku sekeluarga.

Emm... keluar je dari oven  ... kipas2kan ckit biar sejuk cepat.... inilah yg  juadah yg aku  hidangkan utk tetamu ni... laju je semua org makan. Memang sedap dan gebu je walau x banyak bersarang lubang2 tu.

Resepi ni aku ambil dari myresepi oleh widad. Kalau nk tengok, klik sini.



Bahan2 :

1 cawan gula
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat - aku kurangkan 1/2 cawan
2 camt. soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb. mentega

Cara2 :
Masak gula  dengan api sederhana sehingga hangus. Masukkan air dan masakkan lagi hingga gula cair. Masukkan mentega, sejukkan. pukul telur hingga betul2 kembang. 

Masukkan susu pekat kedlm telur tadi. Kacau sebati.  Masukkan pula tepung dan soda bikarbonat. Sebatikan. 

Akhir sekali masukkan air gula yg dah sejuk. Perap adunan selama 3-4 jam. Bakar dalam api sederhana dlm 160-180c selama 1 jam.



p/s : Resepi ni x jauh beza dgn resepi dari kak anymz  my kitchen. Bezanya dia guna gelas  dan resepi ni guna cawan. Keliru dgn saiz gelas, aku buat resepi yg pakai cawan. Nak resepi yg ni klik sini


Have a nice day! :)

Monday, December 12, 2011

Ketam Goreng Tepung

Dok terfikir2 juadah minum ptg ari ni..... cik  abang bawak balik ketam. Nak buat masak ketam goreng tepung katanya. Ingakan  nak buat lomak cili api.!!!!

Sebenonya ada yg dok kempunan ni..... dah sakit ni macam2 plak seleranya. Itu yg my hubby beli tu.... Tp xpelah aku ikutkan aje, boleh tumpang sekaki pekena ketam ptg2 ni. ya tak?

Dan bersilatlah aku ptg ni menyiang 6 ekor ketam  dan menggorengnya... resepi aku godek je kt google sebab x pernah2 aku buat ni.... selalunya kalau ketam buat masak lemak atau sweet sour je!!! 

Aku ambil dari majalah rasa online.... kalau nk tengok klik sini. Modified ckit sebab buat banyak.


Bahan2 :

6 ekor ketam
2 biji telur
6 sudu makan tepung beras
3 sudu makan tepung gandum
secubit kapur makan
1 sudu teh serbuk kunyit - tambah sendiri
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng

Cara2 :

Satukan tepung beras, tepung gandum, serbuk kunyit, kapur makan dan telur. Gaul rata.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul adunan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu pekat ataupun cair. 

 Panaskan minyak dan ketepikan. Kemudian celupkan ketam yang tekah dibersihkan ke dalam adunan tersebut. Sebatikan.

Masukkan ketam yang dicelup tadi ke dalam minyak yang telah pun panas dan goreng sehingga kekuningan. Balik balikkan.

Angkat, toskan dan sedia dihidangkan bersama sos. Sedap dan amat menyelerakan.


p/s : Baki adunan aku goreng ala2 keropok... itupun dah cukup sedap.




Have a nice day! :)

Saturday, December 10, 2011

Sambal Sardin yg simple jerrrrr............

Ari ni rasa bahagia sangat dek laptop kesayangan aku dah keluar spital.......... Dptlah aku meneruskan penghayatan dengan dunia blogger masak memasak aku ni dgn lebih mudah. Kalau tidak.... terasa siksanya  menghadap komputer yg slow motion tu..... mana lagi nk berebut ngan anak2 yg sibuk main game tu!!!

Berminggu jugaklah laptop ni masuk spital.......... melayang duit aku dek kerana ni!!! Boleh tahan mahalnya. Xpelah, janji  dah okey dan lepas ni bolehlah aku jalan2 blogwalking blog kawan2 dialam mayaku ini.... dah rindu rasanya..... masa guna komputer anak2 tu.... memang x dptlah, asyik hank and crash je.

Aku ni tetap sibuk macam biasa..... so, smlm masak yg ringkas2 jerr....



Sambal Sardin

Bahan2 :

1 tin kecil sardin
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar cili giling
1 sudu makan pes asam jawa
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

Cara2 :
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat. Bawang besar dihiris. Tumiskan bahan tumbuk sehingga kekuningan. Masukkan cili giling. Tumis sehingga agak garing dan masukkan sedikit air. Masukkan juga pes asam jawa.

Selepas tu masukkan bawang besar yg telah dihiris. Biarkan mereneh sebentar. Masukkan sardin. Jika suka boleh dihancur2kan sedikit. Biarkan ia mendidih sekali lagi.

Perasakan dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

p/s : Anak2 kata sedap je!....... maklum mak dia yg masak, apapun sedap!!!


*******************
my dream.....!
klik SINI
*******************


Have a nice day! :)

Wednesday, December 7, 2011

Kuih Tepung Talam

Smlm aku buat kuih ni..... Kuih Tepung Talam. Kuih ni masa kecik2 dulu mak aku selalu buat utk sarapan pagi. Lagipun kuih ni peberet bapak aku. Dia x suka kuih ni keras, nk yg agak lembik ckit.

Kuih ni dah melalui mcm2 transformasi...... mcm2 versi kuih talam dah ada skrg ...... kiranya kuih aku yg aku buat ni  versi yg orginal punya. 

Dah berkurun aku x buat kuih ni.... sedap memang sedap tp yg nk jaga badan kena berhati2 makan ni...tu yg jarang buat kuih ni....terbabas diet!



Bahan2 :

Lapisan bawah
2 cawan tepung gandum
5 cawan santan cair
10 helai  daun pandan
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung ubi
Garam secukup rasa
Pewarna hijau (jika perlu)

Lapisan atas
2 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung beras
1 sudu teh garam

Cara buat lapisan bawah :
Blender daun pandan bersama santan. Tapis  kedlm mangkuk. Selepas itu campurkan tepung, gula dan garam.Kacau sebati. Tapis adunan agar tidak bergentel. 

Sapu  minyak masak pada loyang dan panaskan kukusan. Panaskan adunan didlm periuk dan masakkan seketika. Agak2 adunan nk pekat sedikit, tutupkan api. 

Kukus selama 20 minit. Apabila masak, goreskan sedikit dgn garpu.

Cara buat lapisan atas :
Gaul semua bahan dan tapiskan. Masakkan adunan ini sekejap sahaja iaitu sehingga  panas berwap je. Tuang berhati2 ke atas  adunan bawah yg  digores tadi.

Kukus lagi selama 20 minit atau sehingga masak. Sejukkan dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.



 p/s :  Susahnya aku nk updated ni..... komputer ni  slow dan  keyboardnya keras semacam, susah nk menaip. Watermarkpun xguna yg biasa pakai sebab laptop dah masuk wad.  Apapun selamat mencuba....


Have a nice day! :)

Monday, December 5, 2011

Petua Menghindari Pedih Mata Mengupas Kulit Bawang

Dah lama x tulis n3 pasal petua di dapur..... Skrg ni aku nk share satu petua ni. Mood memasak xde, habis tercampak kelaut gamaknya. Memasak pun ala kadar je.


So, kita layan jelah petua aku ni..... Cara Menghindari Pedih Mata Mengupas Kulit Bawang.





Aku ada 3 petua yg aku selalu praktik apabila mengupas bawang. Almaklum bukannya senang mengupas bawang ni....., sampai berair biji mata. Lebih2 lagi kalau banyak...... sampai sebesen plak tu.


Petua yg pertama .... rendamkan sebentar bawang yg nk dikupas kedlm mangkuk berisi air, dlm lebih kurang 5 minit. Selepas tu barulah dikupas.


Petua yg kedua ... Simpan bawang yg nk dikupas kedlm peti ais sekurang2nya 1jam sebelum dikupas.


Petua yg ketiga ... Kupas bawang dibawah kipas yg sedang berputar. Dgn cara ini gas yg keluar dari bawang tidak akan memasuki mata.


Utk sesiapa yg alergi nk mengupas bawang, boleh pilih mana2 satu dari petua ni. Insya-Allah, mata tidak akan pedih lagi sewaktu mengupas bawang, malah ia akan memudahkan lagi kerja mengupas.


Have a nice day! :)

Wednesday, November 30, 2011

Banana & Carrot Cake

Kat rumah ada sesikat pisang yg dah masak ranum. Teringin nk masakpisang ni versi yg lain selain cekodok je. Jemu.... Kalau nk buat kek pisang yg biasa tu, beli je lah kt supermarket....

So, aku godeklah komputer ni cari resepi yg sesuai. Aku jumpa resepi ni dlm blog secubitgaramnor67. Dia buat versi cupcake tp aku buat taruh dlm loyang biasa.

Memang sedap... x puas mkan sebab dpt ckit je... Lain kali kalau nk buat lagi, aku nk buat 2 adunan. Barulah dpt sebiji kek yg biasa.

Di sini aku tayang kek aku ni... Rasanya memang xmenghampakan......sedap dan lain dari  yg biasa. 






Bahan2 :


150gm tepung gandum 
1 1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh garam
170gm carrot yg disagat
2 bj telur A
95gm gula perang - aku guna gula halus
100ml minyak sayur/bunga - pakai minyak masak
2 biji pisang ~ dilecek (lebihkurang 1 cawan)
1/2 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh esen vanila

Cara:

Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam yg dah diayak bersama kedalam sebuah mangkuk. Masukkan carrot dan gaul rata. Dalam bekas yg lain lecek pisang bersama soda bikarbonat (ini akan menghasilkan pisang yg sedikit berbuih). Pukul telur bersama gula perang hingga pekat kemudian masukkan vanila.

Masukkan campuran tepung dgn carrot. Gaul dgn menggunakan spatula/senduk kayu. Masukkan pula pisang yg dilecek dan juga minyak, gaul hingga sebati. Masukkan adunan kedalam loyang 8" yg digris  terlebih dahulu.



Bakar dlm oven yg dah dipanaskan dgn suhu 175 hingga 180c sehingga masak (lebih kurang 45 - 50minit). Bila dah masak sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.




 

p/s : Mulanya agak risau bila adunan cair semacam je.... alhamdulillah menjadi jugak!!


Have a nice day! :)

Wednesday, November 23, 2011

Donut Mini yg Comel

Dah lama x buat donut......  Ari ni aku buatlah donut. Aku gentel kecik2 dan comel lote. Sekali ngap jerr! Aku ni buat versi biasa, xde campuran selain bahan2 biasa... Skrg ni ramai yg buat donut versi labu, kentang, keledek dan macam2 lagi. Ini yg versi original punya!!!

Sedap gak....!

Kita layan jelah sepiring donut aku ni......



Bahan2 :

500gm tepung gandum
1/2 paket yis segera (mauripan)
1 biji telur
3 sudu makan  marjerin
3 sudu makan susu pekat manis
3 sudu makan gula
Air secukupnya
Gula halus utk tabur pada donut

Cara :

Bancuh tepung gandum bersama telur, yis,  marjerin, gula, susu pekat manis dan air secukupnya hingga menjadi doh yg lembut.

Biarkan adunan selama sejam sehingga naik dua kali ganda dari saiz asal. Lepas tu canai adunan dan terap dengan acuan donut yg comel.

Letak adunan yg dah diterap dalam loyang yg telah ditabur sedikit tepung agar x melekat. Panaskan minyak dan goreng hingga donut bertukar warna kekuningan

Setelah masak, angkat dan taburkan gula halus sebelum dihidangkan.



p/s : Lembut dan gebu je kejadiannya.....


Have a nice day! :)

Tuesday, November 22, 2011

Rendang Campur (daging, hati dan Paru)

Terasa susahnya nk berblogging skrg ni....... Nk post n3 ckit punya susah plak tu. Tu yg jadi malas ni...

Tapi sayang rasanya nk tinggalkan blog ni...... so, aku cuba jugaklah.  Tp xleh macam dulu, susahhhhh!!!!

Sesekali aku akan updatedddd!!!!



Bahan2 :

500gm daging
200gm hati
200gm paru
6 cawan santan 
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih 
5 btg serai

3 inci halia 
1 inci isi kunyit

1 inci lengkuas
1 helai kunyit (di koyak)

1 bungkus serbuk kari daging
 2 sudu besar ciling giling
12 biji cili api
2 keping asam keping 
Garam dan gula secukup rasa


Cara2 :


Daging, hati dan paru di potong2. Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris halus. Lengkuas, isi kunyit, cili api dan 3 batang serai dikisar lumat. .2 batang serai lagi cuma dititik. Masukkan daging, hati dan paru, bahan tumbuk, bahan hiris,  cili giling, serbuk kari  dan serai yang dititik  kedalam kuali.

Kacau didlm kuali sehingga daging empuk. Xperlu taruh air kerana daging akan mengeluarkan air. Bila daging dah empuk, baru masukkan santan.

Masukkan juga asam keping dan daun kunyit.  Kacau...... Bila hampir kering, perasakan dengan garam dan gula. Biar sehingga kuahnya kering. Kacau selalu.....Bila dah siap, bolehlah diangkat...

p/s : Sedap nih.....! Ala2 rendang nogori gitu....!


Have a nice day! :)

Tuesday, November 15, 2011

Apple Streusel Slice

Ari ni teringin buat sesuatu dengan buah epal  yg  ada kt peti ais.....Godek2 resepi kt google, aku jumpa resepi ni. Nampak mudah dan bahan2 pun memang ada....so, aku buatlah utk minum petang.

Sedap jugaklah......!

Susahnya nk godek2 komputer ni.......lembap sangat.Tp terpaksalah, janji boleh berblog.

So, layan jelah juadah aku ni.....




  • INGREDIENTS
  • 180g butter, softened
  • 3/4 cup caster sugar
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 1 1/2 cups plain flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 large granny smith apple, peeled, cored, diced


  • TOPPING
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1/4 cup plain flour
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 30g butter, softened


Method
  1. Preheat oven to 180°C. Grease and line a 3cm deep, 18cm x 28cm slab pan with baking paper. Using an electric mixer, cream butter and caster sugar until pale and creamy. Add eggs, in 2 batches, mixing well after each addition.
  2. Sift flour, baking powder and cinnamon over butter mixture. Fold through using a large metal spoon. Spread mixture evenly in prepared pan. Top with apple.
  3. Make streusel topping: Combine brown sugar, flour and cinnamon in a bowl. Using your fingertips, rub butter into flour mixture until it forms clumps. Crumble streusel mixture over apple.
  4. Bake for 50 minutes or until golden and a skewer inserted into the centre comes out clean. Allow to cool in pan. Cut slice into squares and serve.


p/s : Aku copy je resepi asal ........ xde masa nk translate, kalau nk tengok yg asal klik sini.



Have a nice day! :)

Monday, November 14, 2011

Kuih Bakar Jagung

Dah lama x bersiaran.............. lappy aku buat hal. Skrin berbelang2. Dah x nampak gambar atau tulisan apapun.

Inipun  aku pakai komputer biasa yg jenis baru lepas perang. Siksa nk tunggu loading, macam kura2  slow je.

Kata org...... xde rotan akar pun berguna.....................

Xde  lappy ni buat aku xde mood nk masuk dapur sekejap.......... tp boringlah plak.

So, aku godeklah komputer anak2 buat kerja  ngan main game ni........................... walau serba kepayahan aku cuba jugaklah, asal boleh saja.

Inilah juadah minum petang tadi.........................................



Bahan2 :

1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
3/4 cawan gula
1 cawan jagung
1 cawan air
2 biji  telur

Cara2 :

Kisar  jagung  bersama  1 cawan air. Masukkan  semua  bahan lain terus kedlm blender tadi. Kisar lagi sampai sebati. Masukkan kedlm acuan yg telah di sapu dengan minyak masak.

Selepas itu masukkan kedlm oven yg telah  dipanaskan sebanyak 180.C

Bakar lebih kurang 50 minit atau lebih. Dah masak, biarkan sejuk dahulu.......... barulah dipotong.


p/s : Kuih ni mudah  je nk buatnya.. aku modified dari kuih bakar pandan yg pernah aku buat dulu. Tp x pandailah aku nk hias2 ni......  so simple!


Have a nice day! :)

Wednesday, November 9, 2011

Sup Tulang Daging Korban

Kelmarin aku masak sup tulang ni..............

Tulang ni dari daging korban kt tempat aku.......  sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrr...........!!!

Itula.... kalau buat sendiri baru puas makan!!

Sup ni x susah membuatnya.......... cuma ambil masa yang lama, dlm 3-4 jam.

Aku dpt dua ketul besar. Satu tu gear box dan satu lagi tu besar jugak tulang tu. Ada jugak ckit reja2 tetel sekali.

Emmm..... inilah dia sup aku.


Bahan2 :

2 ketul besar   tulang daging campur ckit daging tetel
2 paket sup bunjut
5 biji bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1 sudu besar lada hitam *
1 sudu teh ketumbar *
1 sudu teh jintan manis *
1 sudu teh jintan putih *
1 inci halia - di ketuk2
1 inci lengkuas - di ketuk2
Sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang  dan buah pelaga.
Sedikit daun sup - dihiris.
Sedikit minyak masak

Cara2 :

Tulang dibersihkan dan direbus sehingga daging hampir tanggal dari tulangnya, dlm 3 - 4 jam. Bahan2 yg  bertanda dikisar lumat. 

Tumiskan bahan2 yg dikisar dlm periuk lain sehingga wangi dan agak garing bersama rempah tumis. Masukkan sup bunjut, halia, dan lengkuas kedlm sup.

 Lepas tu masukkan bahan2 yg ditumis tadi. Biarkan sehingga setengah jam lagi agar bahan2 tumis mersesap kedlm sup.Barulah diperasakan dgn garam dan gula. 

Dah masak, taburkan dgn daun sup. Sedia utk dimakan...........


Have a nice day! :)

Saturday, November 5, 2011

Kurma Daging Berkentang

Xde rasa macam nk raya je aku ni. Hari ni masih bekerja.............

Selalunya kt kg, waktu ni mesti tengah sibuk masak lemang n rendang utk juadah raya nanti........

Raya haji kt kg aku waktu kecik2 dulu sama je macam raya posa, meriah!!!!

Lemang, rendang dan kuih2 memang tersedia di pagi raya...........!

Tp skrg, dah xde kemeriahan itu lg, aku dah biasa x balik kg waktu raya haji. Raya haji bagi aku n family cuma cuti biasa je. Berniaga  ataupun duk kt rumah tengok tv. Kali ni jatuh hari Ahad....... aku bukak kedailah kt masjid negeri.

Lepas raya nanti dah tentu dpt daging korban...........! Macam biasa aku akan buat sup...... lebihnya akan buat rendang.

N3 aku kali ni ada kena mengena dgn daging, aku masak beberapa hari yg lepas.....

'Kurma Daging Berkentang'



Bahan2 :


300gm daging - dipotong kecil; 
3 biji kentang - di buang kulit dibelah 4 
2 biji bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk rempah kurma
1 sdu makan pes asam jawa
11/4  cawan cawan air
2 cawan santan
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga

Cara :

Tumiskan bahan tumbuk bersam dengan rempah tumis. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan pes asam jawa dan 1/4 cawan air . 

Masukkan serbuk rempah kurma sekali. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan daging, renihkan sehingga daging empuk. Tak perlu masukkan air kerana air daging akan keluar. 

Masukkan kentang. Lepas tu masukkan 2 cawan santan dan 1 cawan air. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi. selepa tu bolehlah diangkat dan dihidangkan utk makan tengahari.


Have a nice day! :)

Friday, November 4, 2011

Ikan keli Sambal

Hari ni rasa x sihat plak.... selsema dan sakit kepala menyerang aku kini. Dlm dok tersengguk2 ni, aku paksakan diri tulis n3 ni.

Mungkin dah cukup keletihan aku ni.......... urusan pindah rumah pun x selesai lagi. Huh!...... penat!

Proses masak memasak memang x dpt ditinggalkan.......... almaklumlah bila dah time makan tu, mesti makan kan... kalau tidak, kebulurlah plak.

Masakan aku smlm.........'Ikan Keli Sambal' jerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...........!



Bahan2 :

4 ekor ikan keli
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
1 sudu teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Cara2 :

Ikan keli dibersihkan. Jika suka, boleh dipotong2. Selepas tu, direndam didlm air asam jawa atau asam limau utk menghilangkan hanyir.Lepas tu, barulah dicuci bersih, gaul dengan garam dan kunyit dan digoreng garing.  Bawang merah, bawang putih dan cili merah ditumbuk lumat. Bawang besar dihiris.

Tumiskan bahan tumbuk sehingga naik baunya. Lepas tu masukkan cili giling. Tumis lagi sehingga garing. Lepas tu masukkan pes asam jawa dan sedikit air. Kacau lagi. Masukkan pula bawang besar. Perasakan dengan garam dan gula.

Bila bahan dah sebati dan naik minyaknya, bolehlah diangkat dan dituang keatas ikan yg digoreng tadi. Sedia utk dihidangkan.


Have a nice day! :)

Thursday, November 3, 2011

Lempeng Kelapa

Rumah aku bersepah giler....... brg2 x bersusun lg. Cuma barang2 yg boleh angkut dgn keta je kami dah bawa. ada jugak yg aku angkut jln kaki je.... brg2 yg ringan, sebab xmuat masuk keta.

Bila je nk janji ngan  lori..... aripun ujan. Tu yg asyik tergendala je.

Pagi smlm aku terlebih rajinlah ckit.... Selalunya anak2 makan sarapan roti jer. Ujan2 ni teringat lempeng mak aku buat kt kg. Siap taruh kelapa lg. Lagipun dok ngemas2 terjumpa lebihan kelapa kering buat kuih raya posa dulu.

So, apa tunggu lagi.... akupun mulalah membancuh dan menepeknya dlm kuali....

And taraaaaaaaaaaaaaaaa!!!!


Inilah 'Lempeng kelapa' aku.............haha!

Ni resepi mudah jer.........x semenggahlah katakan!!!

Bahan2 :

3 cawan tepung gandum
3/4 cawan kelapa parut (aku pakai yg kering je... yg biasa tu lagi sedap)
1/2 cawan gula
1 biji telur
Air secukupnya
Minyak utk lenser dlm kuali

Cara2 :

Satukan semua bahan dlm mangkuk kecuali minyak utk lenser tu. Air masukkan sedikit2 sehingga menjadi seperti adunan utk membuat jemput2. Kepekatan adunan kiranya masih agak pekat lagi.

Sudukan 3 sudu adunan kedlm kuali yg telah dilenser. Pastikan menggunakan api yg kecil je. Bila sebelah dah nampak garing, bolehlah diterbalikkan. Bila dah masak kedua2 belah lempeng tu, bolehlah diangkat. Ulang sehingga adunan habis.

Dah siap, bolehlah dihidangkan.....



p/s : Inilah sarapan pagi peberet aku masa kecik2 dulu..... sedap!!!!


Have a nice day! :)

Wednesday, November 2, 2011

Ayam Masak Merah

Hampir seminggu aku offline............

Busy dan letih x terkata ni......aku pindah rumah. Tu yg x sempat nk bersiaran ni.

Ar ni, menu nk di paparkan adalah 'Ayam Masak Merah'

Simple jer!!!!!!!!!!!!!!



Bahan2 :

1/2 ekor ayam
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar
1 sudu besar cili giling
1/2 cawan sos cili
garam dan gula secukup rasa
minyajk secukupnya

Cara2 :

Ayam dibersihkan dan dipotong2 kecil. Gaul degn garam dan kunyit dan goreng. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk. Bawang besar dihiris.

Tumiskan bahan tumbuk. Dah kekuningan, masukkan cili giling. Goreng sehingga hampir garing. Masukkan sos cili dan bawang besar.

Nak berkuah, taruh ckit air. Perasakan dengan garam dan gula. Dah masak, gaulkan dengan ayam yg telah digoreng tadi.

Selepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak.



Have a nice day! :)

Wednesday, October 26, 2011

Dorayaki

Akupun konpius ni...... ini dorayaki atau lempeng!!!!!

Tu la..... sarapan pagi cuti Deepavali  ari ni adalah dorayaki. Anak aku ckp "mummy masak lempeng yer!"

Aku beritahulah, aku masak dorayaki kt dia..... "macam lempeng je". Apa aku nk ckp lagi...... "kt Jepun org panggil lempeng tu dorayaki gamaknya"....... ha..ha...ha....

X kesahlah..... memang rasanya dan rupanya mcm lempeng pun, rasa apam balik pun ada.... bolehlah... aku dah banyak kali buat ni... tp dah lama aku x buat.

So, kita layan ajelah resepi dorayaki ni!!! Aku dah x ingat kt mana aku cedok resepi ni.... tp kt internetlah jugak. Waktu tu aku baru2 nk bejinak2 dgn blog dlm 1 - 2 tahun dulu... aku dah lupa. Jd pada sesiapa yg punya resepi  aku mohon maaflah x dpt letak link dia kt sini.



'Dorayaki'

Bahan2 :

1 cawan tepung gandum
3 biji telur
3 sudu besar gula
1 sudu makan soda bikarbonat
3 sudu makan susu pekat
1 cawan air
Minyak masak utk melenser.

Cara2 :

Pukul telur hingga kembang. Ambil 3 sudu makan air dan campurkan dengan soda bikarbonat. Kacau sampai larut. Masukkan kedalam adunan telur. Kacau sebati.

Ayak tepung dan masukkan kedlm adunan telur. Gaul merata sampai sebati. Bancuh susu pekat dengan secawan air dan masukkan kedlm adunan. Kacau lagi hingga betul2 sebati.

Panaskan kuali pan dan lenser dengan minyak. Letakkan sesudu adunan dlm pan dan buat macam penkek. Masak sehingga buih2 udara dan tunggu buih2 itu pecah baru diterbalikkan. 

Masak hingga kedua2 belah berwarna kecoklatan. Bolehlah diangkat.



P/s : Sedap di makan dgn jem, pes kacang merah. Tp ari ni  jem xde... kacang merah apalagilah. So, mkn dgn madu jerrr!!! Makan gitu je pun sodap......!

Nk bagi bentuknya seragam aku buat pakai acuan telur buat burger tu atau org panggil banjo...!


Have a nice day! :)

Jemput-jemput Ikan Bilis

Dah lama x buat ni....... my hubby suka ni!!! Aku buat ni smlm. Simple jer!!!!

Apapun layan jelah. Aku ni tengah sibuk kemas barang.... nak pindah rumah!!!



'Jemput-jemput Ikan Bilis'

Bahan2 :

500gm tepung gandum
Segengggam ikan bilis
1 biji telur
3 biji bawang merah
2 biji cili merah
1 sk baking powder
1 sk serbuk kunyit
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara2 :

Bawang merah dan cili merah dihiris halus. Ikan bilis ditumbuk kasar. Dlm mangkuk adunan, masukkan semua bahan2. Selepas tu masukkan air secukupnya. Adunan seperti membuat jemput2 pisang. Agak2 lembut boleh disudukan dlm kuali. Kira okeylah tu.

Goreng jemput2 didlm kuali dengan minyak yg banyak sehingga nampak kegaringannya. Dah masak, bolehlah diangkat dan ditoskan.

Sedia utk dihidangkan.....

Makan dengan sos Penyicah D'ansar. - promote lah pulak.... hehe!!


Have a nice day! :)

Tuesday, October 25, 2011

Apam Marmar

Asyik2 aku ni post n3 x semenggah jerrrrrrrrrrrrrrr...........!!! Ari ni aku pos n3 yg best ckit. Yalah tu.... !

Aku ni  memang selalu sibuk berniaga, hari2 biasa dan hari minggu pun aku masih sibuk. Kalau nak masak yg berat dan canggih,  lepas tu pos resepi  yg best  x bolehlah selalu sangat. Lagipun aku ni x kreatif mcm blogger2  tu. Aku masak benda yg sama....tp kt tangan aku selalunya jadi lain dan gambonya pun hodoh je.

Lagipun ambik gambar dgn kamera yg x semenggah jugak... Kamera ni ambik gambo x terang, bercorak2 gambarnya... tp bila cucuk kt  laptop okey plak. Apa nk kata, tu aje yg ada.

Masakan aku kali ni adalah apam marmar. Cantik, menarik, sedap dan gebu je!!!

Aku mula2 tengok gambar apam ni dalam blog Tun Telani qurrataaayun .blogspot com. Resepi asal dari CMG@myr

Okeylah.... kita jamu mata  kejap!!!


'Apam Marmar'

Bahan2 :

250 g tepung  tepung gandum biasa + 1 sk baking powder
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)



Cara2:


Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.


Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. 



Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.




p/s  : Dah selesai..... ari ni nak buat apa plak!!!

Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...