Breaking

Saturday, July 30, 2011

Bayam Merah Tumis Air



Smlm masak sayur bayam merah...... lama x jumpa bayam ni, selalu jumpa yg hijau je. Bayam merah lebih berkhasiat dari bayam hijau..... itu yang aku tahu. Masak sayur cara simple je .... macam biasa.

'Bayam Merah Tumis Air'


Bahan2 :

2 ikat bayam merah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
beberapa ekor ikan bilis
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu kecil pati ayam (jika suka)
1/4 cawan air
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2:

Bayam merah di potong2 dan dibersihkan. Bawang merah, bawang putih dihiris halus, Cili merah dipotong serong. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili merah dan ikan bilis. Masukkan sos tiram dan bayam merah. Masukkan air dan pati ayam. Masak hingga mendidih. Sesuaikan rasa garam dan  gula. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Okey.... cubalah!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...