Breaking

Monday, August 22, 2011

Ayam Lada Hitam


Dek kesibukan nk raya ni aku masak ajelah lauk ni untuk berbuka smlm....

Ambik resepi dari buku masak 'Senangnya Memasak.... Ayam' Chef Hanieliza.

Ayam ni lebihan dari barang2 masakan aku minggu2 yang lepas. Maksudnya keluar dari peti ais je.

Bahan2 :

500 gm ayam - aku x timbang pun, pakai mana yg ada
1 batang lobok merah - dipotong kecil
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung - di bancuh, aku x buat
1/2 cawan air
2 sudu besar lada hitam (tumbuk)
Minyak utk menumis

Bahan hiris
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar

Bahan hiasan
2 tangkai daun sup - x bubuh
2 tangkai daun bawang - x taruh
1 biji tomato - potong 4
2 biji cili merah (dihiris)

Cara2 :

Ayam dipotong kecil2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak dan dagingnya lembut.

Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram. masak hingga pekat dan masukkan bahan hiasan. Dah siap.... angkat dan hidangkan.

p/s : Buat agak berkuah sikit lauk ni..... bye!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...