Breaking

Wednesday, September 7, 2011

Apam Pisang


Pisang lagi...... Nk mengabiskan stok pisang dari kg. Kali ni buat apam pisang plak. aku buat utk minum petang smlm.

Walau nampak kurang menjadi..... tp hubby n anak2 kata sedappppppp!! Kembang hidung aku kena puji.

Belum sempat aku nk ngulang makan....... dah licinnnnn!!!!

Resepi ni aku cedok dari myresepi oleh Junis11

Aku buat ikut cara aku je.... kalau nk tengok yg canggih boleh tengok resepi asal.

'Apam Pisang'

Bahan2 :

6 - 7 biji pisang emas (dilecek)
4 - 5 sudu besar gula  (ikut suka manis)
1 biji telur
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
tepung gandum secukupnya(ikut bancuhan macam buat cucur/jemput pisang)

Cara2 :

Campur pisang yg sudah dilecek, gula, telur, soda bikarbonat dan tepung. Gaul sebati. Isikan kedalam loyang yg disapu sedikit minyak. Kukus sampai permukaan kuih berwarna perang gelap lebih kurang 20-25min. sejukkan dan hidang.

p/s : Simple jer cara buat kuih ni.... sorry, gambar kurang jelas sebab kamera buat hal.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...