Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Wednesday, October 19, 2011

Kuih Bakar Pandan

Inilah juadah minum petang my family smlm......... sedap!

X pernah aku buat kuih ni, selalu aku beli je yg org panggil kuih bakar kemboja tu (sama je rasanya) .........! Mak kat kg dulu biasalah buat. Cuma aku je x pernah nak belajar.

Anak2 kata sedap, hubby plak kata  terlebih manis. Xpelah, lain kali gulanya akan dikurangkan. Pertama kali buat ni....

Aku dpt resepi ni dari blog Izah Muffin Lover dan blog Hasue:I Love My Life.


'Kuih Bakar Pandan'

Bahan2 :

1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan

1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur

Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka


Cara2 :
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan2. Blender hingga sebati. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya. Taburkan bijan (jika suka). Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Dah masak, sejukkkan dahulu baru dipotong.




p/s : Mesti akan buat lagi kuih ni, sedap dan mudah!!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...