Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Saturday, October 22, 2011

Masak Kentang Putar dan Sosnya.......!

Dah lama nk try buat ni......! Cari resepi yg paling mudah je. Ambil resepi ni dari sebuah blog ni.... fabulousnana.com. namanya.

Beberapa hari lepas  aku buat ni utk minum petang. Rasanya resepi inilah yg paling simple dan x banyak karenah.

Disebabkan nak cepat hantar anak ke sekolah petang..... aku blend je. Jadilah terlembik sikit. Tapi rasanya sedap!!! 

Selesailah  sudah.......... dimakan. Lega!!!



Bahan2 :

8 - 10 biji kentang (kupas kulit)
1/4 drp seketul butter 250gm
1 kotak kecil susu segar
Sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah

Cara :

Kentang direbus sehingga empuk. Toskan airnya. Lenyek kentang  bersama butter dan susu segar. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah. Lenyek sehingga sebati dan merata. Butter dan susu akan membuatkan kentang putar ini jadi gebu dan sedap.

Bahan2 utk sos :

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/4 dari 1 ketul butter 250gm
2 sudu tepung jagung
1 ketul kiub ayam
Air secukupnya
Sedikit lada hitam dan lada sulah

Cara2 :

Bawang besar dan bawang putih dicincang halus. cairkan butter dan tumiskan bawang kedlmmya. masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung bertukar warna. Masukkan air dan kacau sebati. 

Pecah2kan kiub ayam dan masukkan dlm kuah. masukkan sekali lada hitam dan lada sulah. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan air. Kacau rata dan tutupkan api. masukkan kuah dlm blender dan kisar sampai halus dan tak berketul.

Hidangkan bersama kentang putar tadi.

p/s : Pasti akan buat lagi dan akan ikut resepi dengan berhati2.

Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...