Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Tuesday, October 18, 2011

Masak Lemak Cili Api Ikan Cencaru Dengan Kacang Panjang

Letih sangat smlm dan ari ni............. Sibuk menguruskan anak2 dan pakaian yag bertimbun x berlipat dan berbasuh, membuatkan aku pening dan x terlarat nk buat apa2 lagi.

Masak pun simple je...... sempat gi pasar smlm  dgn hubby yg bercuti. Beli barang2 utk masak dlm 2-3 hari ni. Nk berjimat sikit.

Smlm masak lauk yg biasa dan simple jerrrrrrrr...........!


'Masak Lemak  Cili Api Ikan Cencaru Dengan Kacang Panjang'

Bahan2 :

1 ekor ikan cencaru
1 ikat kacang panjang
12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ikan cencaru  dibuang kulit kerasnya dan dibersihkan. Kacang panjang dipotong2 sepanjang kira2 1 setengah inci. Masukkan bahan tumbuk dan serai yang telah dititik ke dlm periuk . Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. 

Bila dah mendidih, masukkan kacang panjang dan ikan serta secawan lagi santan pekat. Masukkan juga asam keping. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.

p/s : Simple dan bolehlah,  janji sedap dan all my family suka.......!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...