Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Monday, November 14, 2011

Kuih Bakar Jagung

Dah lama x bersiaran.............. lappy aku buat hal. Skrin berbelang2. Dah x nampak gambar atau tulisan apapun.

Inipun  aku pakai komputer biasa yg jenis baru lepas perang. Siksa nk tunggu loading, macam kura2  slow je.

Kata org...... xde rotan akar pun berguna.....................

Xde  lappy ni buat aku xde mood nk masuk dapur sekejap.......... tp boringlah plak.

So, aku godeklah komputer anak2 buat kerja  ngan main game ni........................... walau serba kepayahan aku cuba jugaklah, asal boleh saja.

Inilah juadah minum petang tadi.........................................



Bahan2 :

1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
3/4 cawan gula
1 cawan jagung
1 cawan air
2 biji  telur

Cara2 :

Kisar  jagung  bersama  1 cawan air. Masukkan  semua  bahan lain terus kedlm blender tadi. Kisar lagi sampai sebati. Masukkan kedlm acuan yg telah di sapu dengan minyak masak.

Selepas itu masukkan kedlm oven yg telah  dipanaskan sebanyak 180.C

Bakar lebih kurang 50 minit atau lebih. Dah masak, biarkan sejuk dahulu.......... barulah dipotong.


p/s : Kuih ni mudah  je nk buatnya.. aku modified dari kuih bakar pandan yg pernah aku buat dulu. Tp x pandailah aku nk hias2 ni......  so simple!


Have a nice day! :)

1 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam wahhh cantik kejadian kuih bakar jagun ni...minat tau pada kuih bakar x kira le perasa apa pun...boleh lah mencuba nnt..tq resepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...