Breaking

Wednesday, November 9, 2011

Sup Tulang Daging Korban

Kelmarin aku masak sup tulang ni..............

Tulang ni dari daging korban kt tempat aku.......  sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrr...........!!!

Itula.... kalau buat sendiri baru puas makan!!

Sup ni x susah membuatnya.......... cuma ambil masa yang lama, dlm 3-4 jam.

Aku dpt dua ketul besar. Satu tu gear box dan satu lagi tu besar jugak tulang tu. Ada jugak ckit reja2 tetel sekali.

Emmm..... inilah dia sup aku.


Bahan2 :

2 ketul besar   tulang daging campur ckit daging tetel
2 paket sup bunjut
5 biji bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1 sudu besar lada hitam *
1 sudu teh ketumbar *
1 sudu teh jintan manis *
1 sudu teh jintan putih *
1 inci halia - di ketuk2
1 inci lengkuas - di ketuk2
Sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang  dan buah pelaga.
Sedikit daun sup - dihiris.
Sedikit minyak masak

Cara2 :

Tulang dibersihkan dan direbus sehingga daging hampir tanggal dari tulangnya, dlm 3 - 4 jam. Bahan2 yg  bertanda dikisar lumat. 

Tumiskan bahan2 yg dikisar dlm periuk lain sehingga wangi dan agak garing bersama rempah tumis. Masukkan sup bunjut, halia, dan lengkuas kedlm sup.

 Lepas tu masukkan bahan2 yg ditumis tadi. Biarkan sehingga setengah jam lagi agar bahan2 tumis mersesap kedlm sup.Barulah diperasakan dgn garam dan gula. 

Dah masak, taburkan dgn daun sup. Sedia utk dimakan...........

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...