Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Tuesday, December 13, 2011

Kek Gula Hangus

Sebelum masak lauk tengahari aku buatlah gula hangus dulu.... biar sejuk. Dah masak lauk tengahari akupun start buat kek ni... perap dulu.

Lepas tu hidang makan tengahari... makan bersama all my family. Lepas makan....lambat rasanya nk tunggu lama utk perap adunan kek, terus masuk je dalam oven dan teruskan ajelah membakar..... adalah perap dlm lebih ckit 1/2 jam... mintak2 jgn x jadi!!!

Bau kek ni yg sedang dibakar memang semerbak satu rumah.... beraroma gitu. Sedang2 elok nk masak tu..datanglah adik aku sekeluarga.

Emm... keluar je dari oven  ... kipas2kan ckit biar sejuk cepat.... inilah yg  juadah yg aku  hidangkan utk tetamu ni... laju je semua org makan. Memang sedap dan gebu je walau x banyak bersarang lubang2 tu.

Resepi ni aku ambil dari myresepi oleh widad. Kalau nk tengok, klik sini.



Bahan2 :

1 cawan gula
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat - aku kurangkan 1/2 cawan
2 camt. soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb. mentega

Cara2 :
Masak gula  dengan api sederhana sehingga hangus. Masukkan air dan masakkan lagi hingga gula cair. Masukkan mentega, sejukkan. pukul telur hingga betul2 kembang. 

Masukkan susu pekat kedlm telur tadi. Kacau sebati.  Masukkan pula tepung dan soda bikarbonat. Sebatikan. 

Akhir sekali masukkan air gula yg dah sejuk. Perap adunan selama 3-4 jam. Bakar dalam api sederhana dlm 160-180c selama 1 jam.



p/s : Resepi ni x jauh beza dgn resepi dari kak anymz  my kitchen. Bezanya dia guna gelas  dan resepi ni guna cawan. Keliru dgn saiz gelas, aku buat resepi yg pakai cawan. Nak resepi yg ni klik sini


Have a nice day! :)

2 comments:

Melly Octaviana said...

hey.. Salam kenal dari Melly.. ;)
nice blog.. yummy food.. ;)

myda_ahmad said...

Assalamualaikum....
saya baru je buat kek nie 3 hari yg lalu..samalah kita x perap lama cuma 1 jam je....tp sedap juga dimakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...