Breaking

Monday, December 5, 2011

Petua Menghindari Pedih Mata Mengupas Kulit Bawang

Dah lama x tulis n3 pasal petua di dapur..... Skrg ni aku nk share satu petua ni. Mood memasak xde, habis tercampak kelaut gamaknya. Memasak pun ala kadar je.


So, kita layan jelah petua aku ni..... Cara Menghindari Pedih Mata Mengupas Kulit Bawang.





Aku ada 3 petua yg aku selalu praktik apabila mengupas bawang. Almaklum bukannya senang mengupas bawang ni....., sampai berair biji mata. Lebih2 lagi kalau banyak...... sampai sebesen plak tu.


Petua yg pertama .... rendamkan sebentar bawang yg nk dikupas kedlm mangkuk berisi air, dlm lebih kurang 5 minit. Selepas tu barulah dikupas.


Petua yg kedua ... Simpan bawang yg nk dikupas kedlm peti ais sekurang2nya 1jam sebelum dikupas.


Petua yg ketiga ... Kupas bawang dibawah kipas yg sedang berputar. Dgn cara ini gas yg keluar dari bawang tidak akan memasuki mata.


Utk sesiapa yg alergi nk mengupas bawang, boleh pilih mana2 satu dari petua ni. Insya-Allah, mata tidak akan pedih lagi sewaktu mengupas bawang, malah ia akan memudahkan lagi kerja mengupas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...