Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Friday, January 6, 2012

Sup Ayam Bebola Ikan

Semua dah ready........... Blog pun dah di modified dan dengan semangatnya, akupun mulalah mengupdated blog.

Resepi mudah yg main campak2 dan rebus je. 

X mau sembang panjang2 sebab smlm pun dah puas kena bebel sebab lama sangat ngadap laptop. Yg kuat membebel tu sapa lagi, kalau x my hubby... dia jeles le tu sebab dia x reti  nk ber IT ni.. hehe.

Layan ajelah resepi yg x seberapa ni..........





Bahan2 :

2 potong daging ayam - bhgn dada & paha
1 paket bebola ikan
2 pokok sawi
1 paket cendawan
1/2 batang carot
1 ketul kecil bunga kobis
1 biji tomato
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 paket sup bunjut
1 ketul kiub ayam
1 sudu  teh serbuk lada hitam
Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Air sebanyak mana yang disukai
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ayam dipotong kecil2. Bebola ikan di belah dua, sawi, bunga kobis, daun sup, daun bawang dan carot di di potong2.  Cendawan pula di siat2dan tomato dibelah empat. 

Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Panaskan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang bersama bahan tumbuk.

Bila dah kekuningan, masukkan sedikit air, sup bunjut, kiub ayam  dan serbuk lada hitam.  Renehkan sekejap, tambahkan air lagi. Masukkan ayam, bebola ikan, bunga kobis, carot dan cendawan. 

Didihkan seketika. Masukkan sawi dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula. Bila sawi dan tomato dah agak2 nak layu masukkan daun bawang dan daun sup. Lepas tu bolehlah terus diangkat. 

Siap sedia untuk dimakan.



p/s :  Sedap & berkhasiat..... walaupun masakan yg simple sangat..


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...