Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Monday, January 9, 2012

Telur Rebus Masak Kicap Lada Hitam

Kalau dah malas je nk memasak tu..... mesti ada yg dirunsingkan. Memang pun...... walau banyak masa terluang dan barang2 pun dah ready, masih lagi rasa xde mood.

Nk wat camne..........?!!!  At last masak yg senang je.... tp aku nk letak kt blog ni....

Xpelah, walau hanya masakan simple dan n3pun x semenggah jerrrrrrrrrr!!!

Xde moodlah  dan hati pun asyik berdebar2 je... ! Hissshhh!!!!



Bahan2 :


5 biji telur - direbus dan dikopek kulitnya
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1 biji bawang besar - di hiris
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan cili giling
sedikit air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar kicap 
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk sehingga kekuningan. Masukkan serbuk lada hitam dan cili giling. 

Tumiskan. Masukkkan  air asam jawa, kicap  dan bawang  besar. Masukkan telur rebus yg telah dikelar2 ckit. Kacau sampai pecah minyak.. Masukkan air. 

Masukkan garam dan gula dan rasakan kesesuaian rasanya.Biar hingga agak pekat. Sudah siap bolehlah diangkat. Sedia di hidangkan.


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...