Breaking

Thursday, March 22, 2012

Ikan Bilis Sambal Tumis

Smlm aku masak yg senang2 jer..... sebab lauk kelmarn masih berbaki. Lagipun dah jemu dgn gulai yg berlemak. Seterusnya aku sibuk menyiapkan barang2 yg nk dibawa berniaga ptg ni.

Daah usai semua.... barulah aku dpt mengadap laptop... bolehlah post n3 smlm.

So.... layan ajelah resepi simple ni........... :))



Bahan2 :


Segenggam ikan bilis
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 sudu makan cili giling
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit belacan - jika suka (aku x letakpun)
Sedikit minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan bilis dibersihkan dan digoreng garing. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat. Bawang besar di mayang. Tumis bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Goreng sampai wangi. 

Masukkan air asam jawa dan bawang besarTumis sampai pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul sebati. Selepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : Boleh juga djadikan sambal utk nasi lemak.

1 comment:

zila norazila said...

wahhh org pertama yg dtg sini..nak mintak sambal tu klu ada lg..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...