Just Klik!

Tuesday, March 20, 2012

Paprik Daging

Juadah tengahari smlm ni...... Penat lelah bekerja dah berlalu, time ni mengemas rumah jelah kerjanya. Masak2 ni  dah jadi kerja yg rutin bila ada kat rumah.

Celoteh panjang2 pun xde maknanya... balik2 cerita pasal berniaga yg x berkesudahan tu..

So, kita teruskan dengan resepi kegemaran my family ni....



Bahan2 :

200gm daging
1/2 batang lobak merah
4 tangkai kacang panjang
sedikit bunga kobis
2 batang putik jagung
1 biji cii merah
1 biji bawang besar
1 biji tomato - dibelah 6
4 helai daun limau purut - dicarik2
1 batang serai - diketuk
3 biji cili api - diketuk
3 ulas bawang putih - diketuk
1 paket pes tomyam
1 sudu besar kicap
6 sudu besar sos cili
2 sudu sos tiram
1/2 cawan air
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan serai hingga berbau wangi. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan lobak merah, kicap, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendidih sehingga daging empuk

Masukkkan sayuran, cili merah dan cili api. Kemudian masukkan sedikit air. Biarkan mendidih lagi. Apabila dah mendidih, masukkan daun limau purut, bawang besar dan tomato. Kacau rata. 

Perasakan dengan garam dan gula. Dah masak bolehlah dihidangkan.

p/s :  Makan dgn nasi panas2 dan ada plak telur dadar.... lengkap satu set menu tghari!! :)


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...