Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Monday, November 5, 2012

Rendang Daging Lagi....!

Ini rendang daging korban yang aku buat selepas dapat daging 2 kilo dari Masjid Negeri.... Kalau dah namanya daging, my hubby mestilah mintak aku buat rendang peberet dia... rendang n9 le...!

Tengahari lepas dapat daging korban... akupun terus menyiapkan bahan2 nak masak... Dah petang lepas my hubby balik baru aku tenggekkan kuali kt dapur... bukannya apa... nak suruh hubby tunggu dn kacau rendang sampai kering..! Hehe... sapa suruh masak rendang... lagipun kita dah readykan bahan...

Bila dah hampir kering... tang nk merasa tu, barulah panggil aku... aku plak baring2 tengok tv ....

Opss... panjang plak mukladimah aku ni... layannnnnn!!!


Bahan2:

1 kilogram daging
6 cawan santan
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 btg serai
3 inci halia
1 inci isi kunyit
1 inci lengkuas
1 helai kunyit (di koyak)
1 bungkus serbuk kari daging
2 sudu besar ciling giling
12 biji cili api
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa


Cara2 :

Daging dipotong kecil2. Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris halus. Lengkuas, isi kunyit, cili api dan 3 batang serai dikisar lumat. 2 batang serai lagi cuma dititik. Masukkan daging, bahan tumbuk, bahan hiris, cili giling, serbuk kari dan serai yang dititik kedalam kuali.

Kacau didlm kuali sehingga daging empuk. Xperlu taruh air kerana daging akan mengeluarkan air. Bila daging dah empuk, baru masukkan santan.

Masukkan juga asam keping dan daun kunyit. Kacau...... Bila hampir kering, perasakan dengan garam dan gula. Biar sehingga kuahnya kering. Kacau selalu.....Bila dah siap, bolehlah diangkat...



p/s : Sebenonya banyak kali aku dah updated resepi rendang kat blog... sama je.. cuma gambo lain2. Kalau nk tengok yg lain, boleh search..!



Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...