Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Friday, December 21, 2012

Kek Lapis Cheese Pesona a.k.a Biskut Marie

Semenjak berkenalan dengan cream cheese ni, ingat nk buat kek yang ada cheese je.... Maka terjadilah kek ni.... walau kejadiannya x secantik rasanya.... jadilahhhhh...!!!

Jangan dok kutuk2  yer...........!  Aku buat ikut kemampuan aku jerrrrrrrrr.... Lebih baik dari curik gambar masakan yg meletop cantiknyer... lepas tu kena kutuk kaw2 punya dalam FB.

Aku memang jenis nk cepat jer... tu yg jadik cam gini... Org kata keraskan dlm 6 jam... Dek anak2 dan aku jugak yg dah x sabar2... dlm 3 jam je dah aku kerjakan... hehe!!

Ha.... Aku copy jer resepi ni dari blog Secubit Garam.... resepi asal dari blog ryo@ryoazhar




Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan


B:

500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan.


Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.Panaskan susu segar,padamkan api. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je tau).


Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.


Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. (Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.



p/s : Aku buat 1/2 adunan jer sebab cheesenya aku beli yg kecik 250gm... Biskut marie plak aku pakai biskut marie perisa kopi. Susu segar xde jadi utk rendam pakai susu kotak dutch lady perisa coklat. Untuk campur cheese, pakai susu cair... Asal jadi, kita yg buat dia... x gitu... haha!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...