Just Klik!

Sunday, December 2, 2012

Marble Cheese Brownies

Inilah kek pertama menggunakan cream cheese yg aku pernah buat. Kiranya kali pertama aku beli cream cheese. Keinginan aku membuak2 nk buat kek ni bila tengok kek coklat cheese dijual kt cafe sebelah tempat aku niaga ni... Drpd aku beli kek yg skali suap je tu... baik aku buat sendiri ...mahal giler plak tu. 

Nasib baik okay je kek aku ni. Cuma kek aku ni agak x berapa masak di tengah2. Aku dah ikut semua step yg ada. So, lepas aku potong... tengok  masih agak lembik ditengahnya, aku masak balik yg lembik tu ajelah...stil okey n boleh dimakan. Rasa....?  Memang sedap... marvelous...!

Inilah resepinya.... aku copy direct dari blog Secubit Garam.

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



p/s : Kenapa yer.... setiap kali masak kek... mesti kat tengah2 x masak@masih lembik. kalau aku masak lebih lama.. kt tepi2 plak angus... Kecuali bila aku masak guna loyang berlubang ditengah...! Ada blogger2 otai yg nk tolong jawab x...?


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...