Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Saturday, December 29, 2012

PAVLOVA

Mula2 tengok pavlova kt blog member2 blogger, memang aku x layan.... Aku just tengok gambarnya aje...bukannya apa, aku ingat mesti susah gila nak membuatnya dan bahan2nya mesti aku x pernah jumpa dan beli. Nampak macam makanan yang mewah sangat.. Aku manalah mampu..!

Sampailah aku terbaca blog cik epal... blogger terkenal ala2 retis tu...! Dia tunjuk step by step plak tu... Barulah aku tergoda nk menengok resepinya... Taklah susah dan barang2nya pun ckit jer...And then aku pun berangan2 nk membuatnya... 

Semalam, tertunailah hasrat aku tu... itupun selepas kenen2 my hubby beli strawberry kt mydin... mahalnya! Itu jelah buah yang aku letak... Whipping krim dah siap beli masa beli cream cheese dulu tu..!

Senang je buatnye, bak kata bebudak skrg... kacang jer! Rasanya..... wahhhhhhhhhh... semewah rupanya tulahhhhhh!!!!!!!  Memang sedap sesangat... lembut, gebus, manis dan cukup menggiurkan...!!! Alamak... terbabas masuk longkang ler semua diet aku....haha!

Kita layan resepi dulu....!


Bahan2 :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula castor (pakai gula pasir~blend je!)
1 sb tepung jagung
1 st cuka makan
1 st esen vanila

Utk topping
Whipping cream secukupnya
Gula pasir~blend (kalau guna cream yg xd gula)
Buah-buahan (pakai strawberry je)

Cara :
Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul sehingga adunan menjadi kembang. Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. 

Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. 

Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)


 Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. 

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk, baru dihias dengan topping

Cara menghias :

Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Letakkan whipping cream kt atas pavlova. Hias ikut kreativiti masing2.

Simpan dalam peti sejuk. Pavlova ni sedap dimakan sejuk.. Sedia untuk dimakan.


p/s : Betullah... sesekali feeling pun macam omputih plak rasanya... bila menikmati kek ni..hehe!


Have a nice day! :)

4 comments:

mama sara nur said...

salam singgah dn follow
sekali je penah rasa tp lum penah cuba sendiri he he
strawbery tu rasanya habis kena ngap dulu

Noor said...

Terimakasih... memang x caya sbab dpt buat kek ni... ingatkan susah nk buat...sedap sangat!

Amie said...

kombinasi yang menarik! asam sikit2 kat strawberry & manis yang lain tu seimbangkan rasa!

~ayusleeping~ said...

ayu singgah dan follow sini dear...
yummy, sedapnya pavlova!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...