Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Saturday, December 29, 2012

PAVLOVA

Mula2 tengok pavlova kt blog member2 blogger, memang aku x layan.... Aku just tengok gambarnya aje...bukannya apa, aku ingat mesti susah gila nak membuatnya dan bahan2nya mesti aku x pernah jumpa dan beli. Nampak macam makanan yang mewah sangat.. Aku manalah mampu..!

Sampailah aku terbaca blog cik epal... blogger terkenal ala2 retis tu...! Dia tunjuk step by step plak tu... Barulah aku tergoda nk menengok resepinya... Taklah susah dan barang2nya pun ckit jer...And then aku pun berangan2 nk membuatnya... 

Semalam, tertunailah hasrat aku tu... itupun selepas kenen2 my hubby beli strawberry kt mydin... mahalnya! Itu jelah buah yang aku letak... Whipping krim dah siap beli masa beli cream cheese dulu tu..!

Senang je buatnye, bak kata bebudak skrg... kacang jer! Rasanya..... wahhhhhhhhhh... semewah rupanya tulahhhhhh!!!!!!!  Memang sedap sesangat... lembut, gebus, manis dan cukup menggiurkan...!!! Alamak... terbabas masuk longkang ler semua diet aku....haha!

Kita layan resepi dulu....!


Bahan2 :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula castor (pakai gula pasir~blend je!)
1 sb tepung jagung
1 st cuka makan
1 st esen vanila

Utk topping
Whipping cream secukupnya
Gula pasir~blend (kalau guna cream yg xd gula)
Buah-buahan (pakai strawberry je)

Cara :
Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul sehingga adunan menjadi kembang. Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. 

Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. 

Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)


 Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. 

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk, baru dihias dengan topping

Cara menghias :

Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Letakkan whipping cream kt atas pavlova. Hias ikut kreativiti masing2.

Simpan dalam peti sejuk. Pavlova ni sedap dimakan sejuk.. Sedia untuk dimakan.


p/s : Betullah... sesekali feeling pun macam omputih plak rasanya... bila menikmati kek ni..hehe!


Have a nice day! :)

Thursday, December 27, 2012

Char Kuey Teow Penang

Juadah waktu cuti krismas aritu........! Dah boring asyik nk makan nasi, tukar menu plak kita... Dulu aku pernah buat masa bula pose dan open house hari raya...

Sedap sesangat.... marvelous...!!! Copy balik dari post yang lama... Nk tengok n3 lama klik sini.



Bahan2 :

Untuk paste
200 gm udang ( lebih pun tak pe!!! )
250 ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap masin
1 kiub pati ikan bilis – saya letak pati ayam...bolehla!
2 sudu kecil garam ( jika sos tiram masin boleh kurangkan 1 sudu )
1 sudu makan gula


Untuk Kuey teow
kuay teow
cili kisar
Isi kerang - ikut banyak mana yang disukai
taugeh dan kucai - ikut sukalah nk taruh banyak mana
telur


Kita buat paste dulu...... cara2 :

Besihkan udang. Asingkan kulit dan kepala udang. Simpankan isi udang utk buat kuay teow. Rebus kulit dan kepala udang. Kisar kulit dan kepala udang tadi, bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya. 

Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam gula dan kiub ikan bilis. Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat. Bahan ni boleh simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.  Bila nk masak senang xyah buat paste lagi.

Cara untuk masak Kuey Teow (Resepi utk 1 pinggan) :

Tumis 1 sudu makan cili kisar hingga garing Masukkan 4 sudu besar paste tadi. Masukkan kerang dan udang yang telah direbus tadi. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masukkan secekak kuey teow, kucai dan taugeh. Pecahkan 1 biji telur, kacau dan bolehlah di angkat.

 Proses memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. 



p/s : Makan dengan cili jeruk segera je ni.... Cara nk buat cuma rebus cili hijau yg dihiris sampai bertukar warna. Bersama sikit air rebusan, campur cuka, gula dan garam secukup rasa. Dah siap..!


Have a nice day! :)

Monday, December 24, 2012

Produk ~ Brooch For Sale...!

Ari ni xde post n3 masakan........ aku pos n3 munge2 jerrr... Aku buat sendiri tau!!!.  

Bila2 ada waktu terluang masa kt tempat niaga atau kt rumah sambil tengok tv, inilak kerja yg aku buat... Untuk menambahkan lagi barang jualan dan pendapatan...

Brooch ni boleh jadi gift utk wedding... boleh dijadikan bunga duit utk penanggah 

@

Kalau ada sape2 yg nk menjual tu... boleh order!


Brooch kain & Brooch Benang Kait

Harga : RM 2.00 satu

30pcs  ke atas .... harga RM 1.20 satu

50pcs ke atas harga RM 1.00 satu

Hand made..... murah tu!

Berminat.... Hubungi Noor... 0172387594

p/s : kos pos tertakluk kepada kuantiti dan saiz.



Have a nice day! :)

Friday, December 21, 2012

Kek Lapis Cheese Pesona a.k.a Biskut Marie

Semenjak berkenalan dengan cream cheese ni, ingat nk buat kek yang ada cheese je.... Maka terjadilah kek ni.... walau kejadiannya x secantik rasanya.... jadilahhhhh...!!!

Jangan dok kutuk2  yer...........!  Aku buat ikut kemampuan aku jerrrrrrrrr.... Lebih baik dari curik gambar masakan yg meletop cantiknyer... lepas tu kena kutuk kaw2 punya dalam FB.

Aku memang jenis nk cepat jer... tu yg jadik cam gini... Org kata keraskan dlm 6 jam... Dek anak2 dan aku jugak yg dah x sabar2... dlm 3 jam je dah aku kerjakan... hehe!!

Ha.... Aku copy jer resepi ni dari blog Secubit Garam.... resepi asal dari blog ryo@ryoazhar




Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan


B:

500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan.


Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.Panaskan susu segar,padamkan api. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je tau).


Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.


Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. (Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.



p/s : Aku buat 1/2 adunan jer sebab cheesenya aku beli yg kecik 250gm... Biskut marie plak aku pakai biskut marie perisa kopi. Susu segar xde jadi utk rendam pakai susu kotak dutch lady perisa coklat. Untuk campur cheese, pakai susu cair... Asal jadi, kita yg buat dia... x gitu... haha!


Have a nice day! :)

Sunday, December 16, 2012

Kek Kismis Hitam

Beberapa hari lalu aku buat kek... kebetulan adik datang, sedang eloklah untu menjamu. Tetiba je mood kerajinan tu datang, aku buatlah sebiji kek yang bahan2nya dah sedia ada digerobok aku.

Nak cari bersesuaian aku godek2lah internet... jumpalah blog ni.. Tp macam biasa aku revised sebab ada benda2 yg xde kt gerobok aku ni... Janji bahan asasnya dah ada...

Resepi ni aku cedok dari blog LIPISLADY...Kak Mah... Majerin xde, pakai mentega... gula perang ganti gula halus n parutan kulit oren xde...  So aku bubuh esen vanila. Nak tengok resepi asal klik sini.



Bahan2 :

250 gm mentega
5 biji telor A
1 cawan gula halus
1 3/4 cawan tepung gandum.
1 1/2 cawan kismis hitam.
3/4 cam. teh b/powder
3/4 cam. teh soda bicarbonate
1 cam. teh esen vanila

Cara-caranya.

Cincang kismis dan gaul dengan 2 sudu tepung gandum.Ayak tepung dengan b/ powder dan soda bicorbonate. Pukul gula halus dengan majerin hingga kembang.

Masukkan esen vanila dan telur satu persatu hingga habis. Masukkan tepung dan kismis. Kuap balik perlahan hingga rata.

Masukkan kedalam loyang yang berukuran 22 cm yang telah disapu minyak atau marjerin, dan bakar dalam oven 180 c selama 40 hingga 45 minit.



p/s : Senang je buat kek ni...

Have a nice day! :)

Thursday, December 13, 2012

Kari Ikan Masin Dengan Nenas

Dah jemu masak cili api dah... aku nk masak kari plak. Tapi my hubby buat2 lupa plak nk beli serbuk kari. nak suruh buat masak lemak lah tu... Xde...xde.. aku nk masak kari gak.... 

Nk xnak terpaksalah dia ke kedai sekali lagi...hehe..!



Bahan2 :

1 paket kepingan ikan kurau masin

1 biji nenas 
2 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih
1 cm halia 
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk kari ikan 
2 cawan santan
1 cawan air
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa

Cara :

Ikan kurau masin dipotong kecil2 dan dibersihkan. Nenas dibuang kulit dan dipotong kecil2. Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk lumat. Tumiskan bahan2 tumbuk Bila dah kekuningan masukkan cili giling.

Tumis sampai agak garing. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit  air. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan santan dan air.

Masukkan juga ikan kurau masin dan nenas. Biarkan mendidih. Perasakan juga dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : perhhhhhh..... sedap!!!


Have a nice day! :)

Monday, December 10, 2012

Masak Lemak Cili Api Ikan Cencaru Dengan Kacang Buncis

Ini masakan peberet lagi.... Dah selalu sangat updated masakan yang lebih kurang.... tp apa nk buat, itu je yg sentiasa aku masak.

Kegemaran semua plak tu.... so, lebih pedas lebih power. Apa nk dikata.... org nogori lah katakan!!!


Bahan2 :

1 ekor ikan cencaru
1 ikat kacang buncis

12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ikan cencaru  dibuang kulit kerasnya dan dibersihkan. Kacang buncis dipotong2 sepanjang kira2 1 setengah inci. Masukkan bahan tumbuk dan serai yang telah dititik ke dlm periuk . 

Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. Bila dah mendidih, masukkan kacang panjang dan ikan serta secawan lagi santan pekat. Masukkan juga asam keping. 

Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. 

Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.


p/s : Selalu buat dengan kacang panjang, tukar kacang buncis plak... tambah tomato yg dipotong baji sebelum diangkat... sedap tu!


Have a nice day! :)

Friday, December 7, 2012

Cekodok Kismis

Ini menu sarapan ari minggu yang lepas..... baru ari ni dpat updated. Dah selalu cekodok buat versi pisang ngan sayur je.... Terlanjur ada stok kismis tu.. aku buatlah cekodok campur kismis...

Sedap gak.... versi suka suki aku ni..... Xnak berceloteh panjang.... Layan jelah versi cekodok lain dari yang lain aku ni....



Bahan2 :


3 cawan tepung gandum
1 cawan kismis hitam
sebiji telur
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
Air dan minyak masak secukupnya.

Cara2 :

Masukkan tepung, kismis dan gula ke dalam mangkuk besar. Buat lubang ditengah dan pecahkan telur. Masukkkan air bersama garam secukupnya. Anggaran pekat2nya macam buat cekodok pisang. 

Gaul sebati. Goreng di dalam kuali didalam minyak yang panas. Bila dah hampir garing bolehlah diangkat.


p/s : Bila mengunyah dan tergigit kismis tu... terasa masam manis gitu... sedap!!




Have a nice day! :)

Sunday, December 2, 2012

Marble Cheese Brownies

Inilah kek pertama menggunakan cream cheese yg aku pernah buat. Kiranya kali pertama aku beli cream cheese. Keinginan aku membuak2 nk buat kek ni bila tengok kek coklat cheese dijual kt cafe sebelah tempat aku niaga ni... Drpd aku beli kek yg skali suap je tu... baik aku buat sendiri ...mahal giler plak tu. 

Nasib baik okay je kek aku ni. Cuma kek aku ni agak x berapa masak di tengah2. Aku dah ikut semua step yg ada. So, lepas aku potong... tengok  masih agak lembik ditengahnya, aku masak balik yg lembik tu ajelah...stil okey n boleh dimakan. Rasa....?  Memang sedap... marvelous...!

Inilah resepinya.... aku copy direct dari blog Secubit Garam.

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



p/s : Kenapa yer.... setiap kali masak kek... mesti kat tengah2 x masak@masih lembik. kalau aku masak lebih lama.. kt tepi2 plak angus... Kecuali bila aku masak guna loyang berlubang ditengah...! Ada blogger2 otai yg nk tolong jawab x...?


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...