Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Thursday, May 23, 2013

Carrot Cake

Sibuk je memanjang aku ni.... bilalah nk dpat pembantu. Bolehlah cuti sekejap. Kalau tidak penatnyer x terkata. Macamanapun ujung minggu ni aku nk rehat. Apa nk jadi-jadilah...haha! kalau x camne nk praktis memasak... bahan2 dah ready, masa plak xde!

Juadah yg aku nk tayang kali ni..... Carrot Cake atau boleh jugak dikenali sebagai Kek Lobak Merah. Aku buat kek ni masa cuti minggu lepas. First time buat kek carrot ni. Alhamdulillah menjadi... cantik sekali. Sedap dan crunchy dengan kepingan almond tu... huh!

Resepi ni aku ambil dari facebook... tp pemberi resepi x ingat... sori yer. Apapun terimakasih atas resepi yg sedap ni....



Bahan2 : 

2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) - x letak
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang - ganti dgn kepingan almond

Cara-cara :


Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.

Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesin, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati


Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk dengan lidi.

Dah masak... sejukkan, bolehlah dipotong2.


~ SeLaMaT MeNCuBa ~ :)



p/s : Selalunye setiap kali tengok FB kalau ada resepi yg bagus aku mesti copy dan letak dlm folder komputer aku ni. Kengkadang tu terlupa lak nk copy nama pemunya resepi tu sekali... beribu2 maaf saya mohon pada tuanpunya resepi yer!!! :P


Have a nice day! :)

1 comments:

Anonymous said...

I love your writing style along with the way you impart the information

Here is my weblog :: six pack abs shortcuts download free

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...