Just Klik!

Thursday, July 18, 2013

Mihun Sup Ayam

Aku memang busy gilerrrr.... Balik  dari tempat niaga memang cukup2 time je. Tp walau macam mana sibuk sekalipun aku tetap masak juadah berbuka untuk anak2.

Memang jadi kebiasaan anak2 kalau berbuka tu xnak makan nasi.... kekadang je tukar menu nasi. Selalunya aku buatkan makanan yg lengkap satu set macam mee, mihun kuetiau dan seangkatan dgnnya.

So, aku masak satu resepi simple... Buat sup ayam campur kek ikan, kemudian letak kuah banyak2 and then makan dengan mihun. Sedapyerrrrr..!!!

Dah banyak kali rasanya aku buat sup ayam.... tp aku nk share jugak resepi ulang-kali aku ni.... hehe!


Bahan2 :


1 paket mihun - di celur dgn air panas sebentar dan tapis.
2keping daging ayam - bhgn dada
1/2  paket kek ikan
2 pokok sawi
1/2 batang carot
1 ketul kecil bunga kobis
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 paket sup bunjut
1 ketul kiub ayam
1 sudu  teh serbuk lada hitam
Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Air sebanyak mana yang disukai
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ayam di dipotong kecil2. kek ikan dihiris nipis, sawi, bunga kobis, daun sup, daun bawang dan carot di di potong2. 

Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Panaskan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang bersama bahan tumbuk.

Bila dah kekuningan, masukkan sedikit air, sup bunjut, kiub ayam  dan serbuk lada hitam.  Renehkan sekejap, tambahkan air lagi. Masukkan ayam,kek ikan, bunga kobis, dancarot. 

Didihkan seketika. Masukkan sawi . Perasakan dengan garam dan gula. Bila sawi agak2 nak layu masukkan daun bawang dan daun sup. Lepas tu bolehlah terus diangkat. 

Siap sedia untuk dimakan bersama mihun yg telah dicelur lembut. Mihun sup amat sedap dimakan bersama sambal kicap.


Sambal kicap

Bahan2 : 

8 biji cili api
5 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi
3 sudu besar kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Tumbuk lumat cili api dan bawang putih. Perahkan limau kasturi dan gaulkan dgn kicap.perasakan dgn garam dan gula. Dah siap....!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...