Just Klik!

Saturday, August 31, 2013

Mee Kuning Dan Sup Daging

Xnak cakap banyak2 sebab tengah tension.... air xde kt umah! Mood sungguh boring sebab banyak perkara x boleh buat...  memasak apatah lg... lebih2 lg bab mencuci diri....

So... teruskan dengan juadah aku ni... senang jer.... buat sup... sediakan mee.!


Bahan2 :


1 paket mee kuning 
- di celur dgn air panas sebentar dan tapis.
1 cawan daging hiris
1/2  paket kek ikan
2 pokok sawi
1/2 batang carot
1 ketul kecil bunga kobis
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 paket sup bunjut
1 ketul kiub ayam
1 sudu  teh serbuk lada hitam
Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, 
bunga cengkih dan bunga lawang
Air sebanyak mana yang disukai
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Rebus daging sehingga lembut. Kek ikan dihiris nipis, sawi, bunga kobis, daun sup, daun bawang dan carot di di potong2. Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Panaskan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang bersama bahan tumbuk.

Bila dah kekuningan, masukkan kedalam periuk rebusan daging. Masukkan sekali sup bunjut, kiub ayam dan serbuk lada hitam. Renehkan sekejap, tambahkan air lagi jika perlu. Masukkan kek ikan, bunga kobis, dan carot. 

Didihkan seketika. Masukkan sawi . Perasakan dengan garam dan gula. Bila sawi agak2 nak layu masukkan daun bawang dan daun sup. Lepas tu bolehlah terus diangkat. Siap sedia untuk dimakan bersama mee yg telah dicelur. Sedap di makan dengan sambal kicap.




p/s : Sedap dan bervariasi lah jugak... bila dah jemu makan nasi!



Have a nice day! :)

Wednesday, August 28, 2013

Kek Coklat Moist

Dah berkurun rasanya x updated resepi kt blog ni.... Pun dah lama x bersiaran dengan resepi2 baru. Ari ni cuma nk updated kek yang aku buat beberapa ari lepas. Kek ni aku buat untuk majlis hari raya kt sekolah anak2 aku. Kuih raya dah tinggal serdak je... camne nk bawak kesekolah... so buatlah kek.

Fikir punya fikir dan belek2 resepi...aku buat kek ikut resepi ni.... sebenarnye dh pernah rasanya aku buat tp cuma x berkesempatan letak kt blog. Kek ni memang sedap... terasa sangat moistnya. 

So... agar resepi ni dan nostalgia makan kek ni  yg terasa menjilat jari... x hilang ditelan waktu.. aku hapdet kt cni ....lahhhhhh!!!

Resepi ni aku ambil dari blog http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com  mohon  share  yer!!!




Bahan2 :

4 biji telur
1 tin susu cair
1 sdt esen vanila
1 1/2 ketul butter
2 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat


Cara:

Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana.. Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati.. Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg.. Masukkan esen vanilla. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..

Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe.. Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..

Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder ).. Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..

Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss.. Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..

Kukus kek sampai masak.. aku kukus dlm sejam je kot dgn api yg sederhana.. maksudnya api tak besar sgt dan tak kecik sgt..

Make sure pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm periuk kukusan pun jgn sikit sgt, kang kering lak sblm kek tu sempat masak.. paham ehh..

Dah siap... sejukkan... bolehlah dipotong2.... boleh gak dihias ikut citarasa dgn krim atau coklat cair... ikut kreativiti masing2... 



p/s :  aku plak x kreatif dan xde masa... takat ni jelah n terus ngap!



Have a nice day! :)

Thursday, August 15, 2013

Rendang Ayam Pencen, Sambal Kacang Ayam dan Nasi Impit.... Juadah Raya 2013

Ini gambar juadah raya yang sedang disiapkan pada malam raya 2013.... Aku masak 7 ekor ayam pencen dibuat rendang Negeri Sembilan... 2 kilo kacang tanah dan seekor ayam daging. 6 peket nasi impit yg setiap satu berisi 33 biji ketupat segera. Banyakkan? Sebenarnya selain untuk makan sendiri.... itu adalah juadah hari raya untuk dihidangkan pada para pekerja kt tempat kerja my hubby yg tidak pulang bercuti dan terpaksa bekerja di hari raya.

Resepi2 masakan ni semuanya telah di updatedkan kat blog aku ni lama dulu...

Gambar juadah yg dah siap di masak xdelah pulak... Al maklum... dah letih x terkira...! Pepagi raya tu plak, juadah dah diangkut kul 5 pagi... lagilah x sempat... sebeno nya  xde kerajinan diripun ia jugak... 

Kalau sesiapa nk cari resepinya... untuk memudahkan korang mencarinya.... aku letak linknya kt sini. Korang tinggal klik jerrrrrrr...! 



3. Nasi Impit - resepi tengok kt plastik pembalut ajelah... haha!

Emmm.... itu ajelah.... Sebenonya letih, xde mood...!


Have a nice day! :)

Thursday, August 8, 2013

Thursday, August 1, 2013

Kuetiau Kungfu

Sibuk..... dan letihnya berniaga bulan puasa ni. Asyik2 x cukup tidur plak tu. Apa nk buat... Raya dah nk dekat dah... persiapan ntaqh kemana... anak dah bising dan heboh nk baju raya...kasut raya... ajak balik kg beraya lagi tu... kueh raya x buat jugak... buat kat kedai jelah!

Dah penuh dgn kesibukan ni.... ari ni aku buat menu kuetiau kungfu... sempena berkungfu last minute nk berbuka... hahaha.....!

Macam biasa ikut cara sendiri... senang, sedap dan mudah!!!


Bahan2 :

1 paket kuetiau - dicelur lembut dan toskan
2 keping kek ikan - dihiris nipis
2 pokok kailan -dipotong
1/2 batang lobak merah - hiris
Seketul bunga kobis - potong
3 ulas bawang putih - hiris halus
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 kiub pati ayam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 biji telur - dipukul sedikit
1 sudu makan tepung jagung
(cairkan dgn 1 cawan air)
garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya.

Cara2 :

Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan kek ikan serbuk lada hitam, sos tiram dan kiub pati ayam. Goreng seketika. Masukkan bancuhan tepung jagung, lobak merah dan bunga kobis.  Kacau hingga mendidih. Tambah air jika diperlukan.

Masukkan telur. Biar telur nampak sedikit nak beku. Kemudian kacau dan masukkan garam secukup rasa. Masukkan kailan. Kacau dan masukkan kuetiau. Kacau dan tutup api dan dah sedia untuk dihidangkan.



p/s : Sedap... hingga x terkata...Kalau nk lebih ummph boleh taruh udang besar... kita x taruh sebab elergik!!!



Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...