Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Tuesday, September 10, 2013

Sambal Tumis Petai dan Bawang Besar ~ simple dan sedap....

Skrg ni asyik moody dan sibuk manjang.... nk updated blog pun xde masa je... jumlah org jengok blog akupun makin merudum.... aiyyyaa... camne ni...maleh sokmo oiiiiii...!

Tp arini aku paksa merajinkan diri jugak... dan terhasil lah n3 ni.... lauk ni masakan smlm.... sedap tu.. x sedar tambah 2 pingggan...haha....! bilalah nk kurus ni.... habih terberancai dietttttt...n vegetarian aku keh...keh..keh!!!!

Teruskan dengan resepi mudah dan biasa2 je  ni... 


Bahan2 :

3 papan petai 
( di kupas sebiji-sebiji tp belah ckit je u
tk intai takut ada makhluk kt dalamnya)
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu makan cili giling
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit ikan bilis - di goreng garing
Sedikit minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Bawang besar dan bawang putih di hiris nipis. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Lepas tu masukkan petai. Goreng lagi sebentar. Masukkan pula cili giling. Goreng sampai wap cili berbau semerbak.

Masukkan air asam jawadan tumis sampai pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan sedikit ikan bilis goreng tadi, tinggalkan sikit utk tabur atas sambal. Gaul sebati. Selepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.... menyengat!



p/s : Fuh..... marvellous!!!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...