Breaking

Thursday, October 24, 2013

Ikan Tenggiri dan Pegaga masak LemaK Cili Api

Hmmmm.... apa lagi, masak lemak cili api kegemaran hubby ku... Aku... suka jugak! Masak je... apa kesah, janji aku masak aritu...

Dah selalu aku masak lauk ni.... dahpun letak kt blog lama dulu... tp den nk letak gak... ponek den masak...hehe!



 Bahan2 :

3 ikat pegaga
3 keping ikan tenggiri potong
12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Pegaga dibersihkan dan dibuang  akarnya. Ambil daun dan batang yang lembut sahaja. Ikan tenggiri dibersihkan, digaul gram dan kunyit serta digoreng separuh masak. Masukkan pegaga ke dalam periuk bersama bahan tumbuk dan serai yang telah dititik. Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. 

Bila dah mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan secawan lagi santan pekat. Masukkan juga asam keping. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi.. 

Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.


p/s : Wah.... podeh n sodap ni! Berpeluh2 makan ...... hidangan iringan, ikan masin goreng dan sambal tempoyak... sodapppp!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...