Just Klik!

Sunday, December 1, 2013

Lemak Cili Api Daging Dengan Belimbing Buloh

Aku skrg ni maybe akan rajin updated blog sebab dh ada assistant sepenuh masa nanti... anak perempuan yg dah abis SPM tu... dia yg jaga kedai... boleh le aku kemas2 rumah sesambil berblog kan!

Masak lemak cili api ni dah sinonim ngan aku kt blog ni.... ye la.... asyik2 itulah masakan yg aku updated kt sini.... Apa nk kata... itulah juadah yg aku sentiasa buat... balik2 cili api dan lomak cili api..!!!

Hehe... redah ajelah!!!


Bahan2:

300gm daging  - potong kecil2
15 biji buah belimbing buloh - belah dua
12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Daging  yang  telah dipotong kecil tadi masukkan dalam periuk bersama bahan tumbuk dan serai yang telah dititk. Biarkan mereneh lama agar daging tak liat. 

Selepas itu masukkan belimbing buloh yg telah dibelah dua. Masak lagi dan masukkan  secawan santan pekat serta secawan air. 

Bila dah mendidih, masukkan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Tapi jangan banyak2 nanti x sedap plak. 

Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.



p/s : Sedap tu....! buah belimbing ni sangat2 digemari my hubby... buat lauk! Jika suka boleh masukkan sekali tomato... buah kegemaran akulah tu!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...