Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, January 27, 2013

Lempeng Cicah Gula

Sarapan pagi minggu yang tersangat mudah sekali.. Iniilah sarapan orang kampung dulu masa aku kecik2... X kisahlah kalau org nk perlekeh aku... ini blog aku, xde nyer aku nk buat masakan yg canggih sesangat. Suka atilah..

Peberet aku tu... x kisahlah cicah gula boleh... kari boleh... sambal tumis boleh... kuah asam pedas pun boleh je...!

Pagi tadi yg ado cuma gula je... jadilah...kan!

Nk resepi ke...?  xde resepi yg specifik cuma main taruh je agak2 nk banyak mana bahan yg kita nak...


Bahan2 :

Tepung
Air
secubit garam
Sedikit minyak untuk melenser kuali

Cara2 :

Campurkan semua, kecuali minyak. Kepekatan agak2lah.. jangan cair sangat. Panaskan kuali, lenserkan sedikit minyak pada kuali... Bubuh sesenduk adunan, gelek dan lenggangkan adunan dalam kuali. Bila tepi2 adunan nampak x melekat, terbalikkan.. Dah masak.. buat lagi sampai habis.

Dah siap, boleh dihidangkan. 


p/s : Anak2 cakap, sedap jerrrrrrrrrrr...!


Have a nice day! :)

Wednesday, January 23, 2013

Kuih Apam Nasi

Kuih apam ni aku buat untuk sarapan pagi.... Aku buat malam n then pagi dah boleh terus makan. Tp sebab waktu pagi... mana nk cari kelapa parut.! Makan jelah gitu!!

Xnak berbicara panjang lebar... akupun tengah berniaga ni... kita tengok jelah resepi yang simple ni. Dulu pun aku ada buat tp aku  bagi nama apam pink...


Bahan2 :

3 cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan @ ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara :


Masukkan semua bahan kedalam mangkuk besar kecuali nasi dan air. Gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu. Kisar nasi dengan air sehingga betul2 hancur.

Campurkan nasi yg telah dikisar dengan bahan yang telah digaul tadi dan sebatikan adunan. Biarkan adunan mesra selama 1 jam. Adunan akan mengembang selepas itu. 

Selepas 1 jam, isikan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15 minit.



p/s  : Sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum memasukkan adunan agar kuih mudah ditanggalkan dari acuan nanti.


*******************
my life.....!
klik SINI
*******************

Have a nice day! :)

Wednesday, January 16, 2013

Masak Lemak Cili Api Daging Dan Nenas

Lemak dan cil api lagi.. x dapek den nk lagrhi lg... inilah masakan yg den selalu buek... x jomu2 dio... Itulah my hubby n anak2. Den nk jaga badan, bukan nk kurus cantik tp takut kena penyakit jerrr...!

Ini masakan kelmarin... masak jelah!! Makan.. ambil ajelah daging seketoi dua ngan nenas 2-3 ketoi... makan dengan sesenduk nasi... dah cukup le... Yg seperiuk tu untuk hubby n anak2 jelah...!

So, xyah membebel lg... kita layan resepi yg biasa2 je ni!!!


Bahan2:

300gm daging  - potong kecil2
1/2  biji nenas - potong kecil2
12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Daging  yang  telah dipotong kecil tadi masukkan dalam periuk bersama bahan tumbuk dan serai yang telah dititk. Biarkan mereneh lama agar daging tak liat. Selepas itu masukkan nenas yg telah dipotong kecil2. Masak lagi dan masukkan  secawan santan pekat serta secawan air. 

Bila dah mendidih, masukkan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Tapi jangan banyak2 nanti x sedap plak. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.


p/s : Pergh!....memang sedap, lebih2 lg terasa masam manis nenas pada daging tu....


Have a nice day! :)

Wednesday, January 9, 2013

Sambal Kentang Lada Hitam dan Sos Tiram

Juadah yang simple sangat...... masak utk makan malam kelmarin. Buat dengan apa yang ada dlm gerobok jerrrrrrr..........

Mottonya 'senang, sedap, dan mudah...!

So, layan dulu resepi ni... lepas tu masuk dapur n masak...!


Bahan2:


4 biji kentang
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
Sedikit ikan bilis

sedikit air asam jawa
minyak secukupnya
garam dan gula secukup rasa.

Cara :



Kentang dihiris bentuk baji  dan  digoreng. Ikan bilis digoreng garing. Bawang merah, bawang putih dan lada hitam ditumbuk bersama. Tumiskan bahan tumbuk. 

Bila dah kekuningan, masukkan cili giling. Goreng sampai naik minyak.  Masukkan sos tiram air asam jawa dan sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula.

Bila dah agak kering, masukkan kentang dan ikan bilis. Gaul rata, tutup api dan bolehlah dihidangkan.



p/s : Sedap dimakan panas2 bersama  nasi...



Have a nice day! :)

Monday, January 7, 2013

Durian Crepes aku ... huhu!!

Akhirnya merasa jugak aku durian crepes yang sangat2 famous tu....  aku buat sendiri ari minggu smlm. Bukan x mau beli.. xkan nk makan speket 2 tu susah2 nk order... xde sapa yg nk antar, akupun xde msa terluang nk ambik..

Selalu jugak aku beli durian.... tp x sempat aku simpan utk dibuat durian crepes...  abis terus digrip anak2 ke mulut. Seminggu yg lepas, beli durian terus cepat2 aku simpan isi durian kt fridge dulu sebelum panggil anak2 makan durian... kalau idak, selesai le ...

Menjadilah durian crepes aku kali ni... emmmm sedap... tp aku ni macam biasalah.. buat ikut sesedap rasa dan kehendak aku jer... aku ni x pandai.. bila dah sukat, bancuh n gelek kt kuali (pakai kuali biasa) adunan tu aku tengok semacam telur dadar je..then aku adjust tambah tepung2 tu lg (resepi tu dah betul, aku je yg x betul kot... hehe!)

At last dah okey... aku pun terus mendadar... dek ketidak pandaian aku adalah ckit menggerutu mcm permukaan bulan ckit crepes aku ni...x pandailah nk buat cantik2.. jadilah kulit crepes tu mcam permukaan bulan je. Jadillah...!!! Bukannya aku nk menjual...nk ngap sendiri ngan anak2 jer...

Resepi ni aku ambil dari blogger RyoAzhar... nk tengok, klik sini! Resepi ni Ryo ambil dari Izah Daut dan Fiza Nordin.  Aku copy paste jelah resepi kt sini yer...!



Bahan Crepe:

3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*izah campurkan sedikit tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen

B) Bahan Filing

250 ml whipped cream (kali ni aku pakai Value Pride) - putar sampai kental
Isi durian secukupnya (aku pakai durian biasa, sebab xde durian D24)



Caranya :

1) Satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) Masukkan butter yang dicairkan.
3) Pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) Masukkan air.
5) Panaskan non-stik pan.*(pastikan guna api kecil je)
6) Tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.
7) Biarkan crepe sejuk dahulu, kemudian letak cream,isi durian dan cream lagi.
8) Lipat kemas, sedia untuk dinikmati. (Digalakkan sejukkan dulu dalam fridge, lagiiii sedap)




p/s : Memang le sedap... penuh berkrim dan berdurian lagi...!


Have a nice day! :)

Thursday, January 3, 2013

Kurma Daging bersama Papadom

Dah pun bermula tahun baru 2013... Xde apa2 azam utk diriku. Yang ada cuma utk anak2 agar berjaya dalam pelajaran...

Juadah ni aku masak utk makan tengahari 1st day of year 2013.. Sempoi jer, tp sedap!


Bahan2 :

300gm daging - dipotong kecil; 
3 biji kentang - di buang kulit dibelah 4 
2 biji bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk rempah kurma
1 sdu makan pes asam jawa
11/4  cawan cawan air
2 cawan santan
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga

Cara :

Tumiskan bahan tumbuk bersam dengan rempah tumis. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan pes asam jawa dan 1/4 cawan air . 

Masukkan serbuk rempah kurma sekali. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan daging, renihkan sehingga daging empuk. Tak perlu masukkan air kerana air daging akan keluar. 

Masukkan kentang. Lepas tu masukkan 2 cawan santan dan 1 cawan air. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi. selepa tu bolehlah diangkat dan dihidangkan utk makan tengahari.



p/s : Makan dengan papadom... itu je!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...