Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, April 28, 2013

Asam Tempoyak Ikan Keli

Ini lauk kegemaran seisi rumah kecuali my hubby.... ntah nape dia x suka langsung tempoyak. Tp xpelah...bila aku masak lauk ni... masak je lauk lain tuk dia... Anak aku yg bongsu plak x suka ikan keli... mcm2 selera ada dlm satu rumah ni....

Badan pun penat... otakpun kurang nk berfikir ari ni... kita layan je resepi simple aku ni..



Bahan2 :


3  ekor ikan keli
3  sudu besar  tempoyak
8 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan keli  dibersihkan. Jangan lupa rendam sebentar dengan air asam jawa untuk buang hanyir. Cili  api, cili merah dan  isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. 

Masukkan air. Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Jika suka boleh masukkan tomato yang dipotong baji. Dah masak boleh diangkat.

Makan dengan nasi panas2 ...... best!!!!



p/s :  Sedapnyer..... inilah gulai dan ikan kegemaranku.... x jemu2. Kalau makan lauk ni hari2 mau macam belon badan aku!!!


Have a nice day! :)

Friday, April 26, 2013

Nasi Goreng Merah

Agak letih dengan aktiviti seharian beberapa hari ni... Dah tu xde mood nk mikir nak masak apa dan upated kt blog.... Yang ada aku masak ringkas2 je.

So... inilah kejadiannya. masak nasi goreng je malam tadi.... Anak2 request nk nasi goreng merah.. maksudnya nk nasi goreng taruh cili giling...xmau cili api...!

So... kita tengok resepi mudah ni... bahan2 pun ringkas sangat.


Bahan2 :

2 mangkuk nasi 
2 sudu besar ikan bilis - goreng
1 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - cincang
2 sudu makan cili giling
2 biji telur
4 tangkai kacang panjang
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap
Sedikit minyak masak
gula dan garam secukup rasa

Cara2 :

Tumis bawang besar, bawang putih. Bila dah kekuningan, masukkan cili giling. Goreng sampai agak garing. Lepas tu masukkan sos tiram. Masukkan juga kacang panjang. Biar sedikit masak. 

Masukkan telur dan kacau2kan sebati. Masukkan nasi dan kicap. Kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.  Masukkan ikan bilis goreng. Kacau rata dan sekata... Bila dah siap bolehlah dihidangkan.



p/s :  Mummy masak semua sedap.... kata anak2...hehe!


Have a nice day! :)

Friday, April 19, 2013

Solok Lada

Dah lama teringin nk makan nasi kerabu.... dgn  solok lada. X dpt lagi.... At last aku buat sendiri... tp aku buat solok lada jelah...sebab x de masa... sibuk manjang.

Sedap dan puas makan.... lenkali aku nk buat siap dgn nasi kerabu sekali... ntah bila tu, x tau lagi. Senang je buat nyer....bahan2 pun simple je... 

Aku buat ni dari hasil tengok resepi kt buku org tanam cili.... x beli pun buku tu... ambik resepi je salin dlm hp...hehe!


Bahan2 :

12 biji cili hijau
3 ekor ikan kembung
1 cawan kelapa parut
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Secubit garam dan gula


Cara2 :

Cili hijau di belah jangan sampai putus dan dibuang bijinya. Ikan kembung direbus atau dikukus.Dah masak, ambil isi ikan sahaja. Bawang merah dan bawang putih di tumbuk lumat bersama isi ikan.

Bila dah hancur, tumbuk kelapa parut sekali. Gaul bersama garam dan gula. isikan bahan tumbuk ke dlm belahan cili hijau. kukus sehingga masak dan cili hijau dah bertukar warna.

Dah siap bolehlah dihidangkan dengan nasi kerabu atau nasi biasa pun boleh...!



p/s :  Sedap...erk! :)))


Have a nice day! :)

Thursday, April 18, 2013

Kek Red Velvet (RVC)

Walau dah pernah buat kek ni.... masih tergoda aku dgn warnanya yg merah mengerlap... Rasapun very2 marvellous.

Kelmarin tercapailah misi aku menggodek2 dapur dengan jayanya untuk mengerjakan sebijik kek yg diidamkan.....!!!!

Dek ketidakpandaian aku dengan aising bagai ni.... kek ni xlah secantik mana setelah di sapu cream cheese... selekeh je..... tp tetap menawan di mata aku...yg pasti anak2 puji... cantik dan sedap katanya...kira okeylah tuhhhh!!!

Kek ni pernah buat dan share kt blog ni.... nk tengok  sila klik sini


Bahan2 :

250g tepung kek (guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
1/2 sdt garam
15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko (guna 1 botol kecil serbuk koko)
113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
160g gula kastor (buat 200g gula)
2 biji telur -gred A
1 sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk  - jika tiada, kita buat sendiri
1 cawan susu segar - (guna 1 kotak susu Dutch Lady penuh krim)
2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah - (habiskan 1 botol kecil serbuk)
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat

KRIM:
250 gram krim keju
1 cawan krim putar
(Jika menggunakan krim putar tanpa gula, tambah 1/2cawan gula halus)



Cara2 :

Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.

Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.

Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu. Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.

Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung). Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. 

Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak. Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian.

Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium). Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.

Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.  Potong dan hidangkan.


p/s : Nampak macam remeh je.... tapi bolehlah, dah habis daaaa.... nanti nk buat lagilah!!!


Have a nice day! :)

Wednesday, April 17, 2013

Cekodok Carrot @ Lobak Merah

Sarapan pagi yang nampak menggiurkan.... kata anak2. Sebab nampak warna oren2 kt dlam cekodok tu macam udang je... upe-upenya carrot...!!!

Aku dpt idea buat cekodok ni sebab boring... asyik2 cekodok tepung je... jd nampak carrot, parut n gaul sekali ngan tepung. Campur ckit gula... bagi manis2 ckit je... 

Bolehlah untuk menambah variasi jenis2 cekodok yg ada... dah namanya sayur... anak2 kurang suka cikit...!!


Bahan2 :


3 cawan tepung gandum
1 cawan carrot @ lobak merah parut
sebiji telur
1/4 cawan gula
1/2 sudu teh garam
Air dan minyak masak secukupnya.

Cara2 :

Masukkan tepung, carrot dan gula ke dalam mangkuk besar. Buat lubang ditengah dan pecahkan telur. Masukkkan air bersama garam secukupnya. Anggaran pekat2nya macam buat cekodok pisang. 

Gaul sebati. Goreng di dalam kuali didalam minyak yang panas. Bila dah hampir garing bolehlah diangkat.



p/s : Kah..kah...kah... kelakar tengok muka anak2 bila tertipu ngan rupa cekodok tu!!!


Have a nice day! :)

Tuesday, April 16, 2013

Masak Lemak Ikan Tenggiri Bersama Kacang panjang

Hari ni... aku ada kelapangan ckit... So nk updated n3 tertunggak ni. Dah 2 minggu masakan ni aku buat... Masakan ni ulang tayang je. Dah selalu letak dalam list masakan tiap minggu. Cuma ikan dan sayur tukar2. resepi sama je....

Macam biasalah.... my hubby kalau masakan ni laju je dia makan. Teringat dulu2 masa baru kahwin... masak lemak cili api aku x menepati selera dia. Maklum aku orang perak... dia orang nogori. 

Nasib baiklah adik hubby tinggal ngan aku waktu tu...belum kahwin lagi.  Sungguh2 aku belajar dari dia... masakan tu hampir sama dan  teknik tu kena betul... iaitu part jangan bagi kuah naik minyak... Skrg aku dah pandai... hubby bagi 5 bintang...hehe!!!




Bahan2 :

4 keping ikan tenggiri potong
Secekak kacang panjang 
12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ikan tenggiri dibersihkan, digaul garam dan kunyit serta digoreng separuh masak. Kacang panjang dipotong2 serong.Masukkan bahan tumbuk dan serai yang telah dititik. Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. 

Bila dah mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng tadi, kacang panjang dan secawan lagi santan pekat. Masukkan juga asam keping. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi.. 

Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.



p/s : Pergh... berasap!!


Have a nice day! :)

Monday, April 15, 2013

Agar-agar Apam Aiskrim

Puding Apam ni aku buat dari lebihan apam aiskrim cornetto yg tunggang terbalik dan huru-hara kt dlm kukus kelmarin.

Potong kecik2 taruh dalam loyang n curah agar2 susu... bolehlah dimakan...xlah membazir kuih apam tu!


Bahan2 :

1 paket agar-agar tali (15-20g)
1 cawan susu cair
3 cawan air
1 cawan gula
1 mangkuk kuih apam aiskrim - dipotong kecil2

Cara2 :

Rebus agar-agar bersama  air dan gula. Bila agar-agar dah hancur masukkan susu. Kacau lagi hingga mendidih. Kuih apam letak dalam loyang. Curah agar-agar dalam loyang berisi kuih apam.

Bekukan didalam peti ais. Dah beku... bolehlah di potong dan dihidangkan.



p/s : Meriah warna dia.... hihi!


Have a nice day! :)

Sunday, April 14, 2013

Apam Aiskrim Cornetto

X tau nk kata apa ngan apam aiskrim ni... nilah resepi yang paling seksa nk di layan agak nyer... nampak macam senang membuatnye....tp bila dah cuba barulah tau suasana resepi ni...huh!

Tp jadilah jugak walaupun x secun resepi yg aku copy tu... resepi apam ni aku copy je dari blog yang penuh dengan resepi yang canggih dan famous iaitu blog Azlita masam manis. Nk tengok resepi secara detail lagi klik sini.

Dah penat mendeco apam yang separa kurang menjadi tu... kita lihat gambar dan resepi ni....!



Bahan2 :

3 cawan tepung gandum ~ diayak
4 biji telur
2 cawan gula kastor
3/4 cawan air ice cream soda
1 sudu teh perasa rose ~ ita guna perasa yang berlainan untuk setiap warna
Pewarna ~ ita guna pewarna yang berlainan
Kon kertas secukupnya
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna

Cara2 :

Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit. Tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut. Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata. Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan. Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka. Gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati.

Susun kon dalam kukusan. (Cara nk buat kon... boleh klik sini). Letakkan dalam lubang kukus. Jangan tutup semua lubang tau! Pastikan ada lubang untuk wap panas mengalir ke atas. Untuk yang ni ambil perhatian sikit ye.. Kukus yang kita beli biasanya ada 3 bekas dan satu tutup kan? ok! kita kena guna semuanya sekali. Bekas bawah kita letakkan air dan panaskan atas dapur. Kemudian letakkan bekas kedua dan biarkan kosong. Bekas ketiga baru kita susunkan kon dan isikan adunan dalam kon tu

Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit. Tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut. Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata. Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan. Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka. Gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati.

Adunan tu tuang selapis demi selapis mengikut warna berselang seli. Untuk lebih mudah masukkan adunan dalam piping bag, kemudian paipkan selapis-selapis berselang seli. Kemudian kita tutup kukus. Jika kon terlalu tinggi potong sedikit muncungnya supaya mudah di tutup. Pastikan tutup kukusan di balut dengan kain supaya wap air tidak menitis atas apam.

Kemudian kita kukus lah adunan kita dengan api sederhana selama 15-20 minit atau sehingga apam kita masak. Bila apam dah masak keluarkan dari kukus dan biarkan ia sejuk. Jangan buka kon tu dahulu ye, sebab kita belum curahkan coklat di atasnya.

Sebelum kita cairkan coklat kita panggang dahulu badam atau kacang hazel yang nak kita taburkan nanti. Sebenarnya boleh gunakan apa-apa sahaja kacang yang kita suka. Nak letak coklat rice atau coklat cip pon boleh. Nak tabur manik warna warni pun boleh. Apa-apa lah kan janji sedap dan menarik perhatian kanak-kanak amnya. Untuk memangang kacang, masukkan kacang dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit.

Sekarang kita cairkan coklat. Gunakan kaedah double boiler.Coklat pula tak kisah kita nak gunakan Dark coklat atau Milk coklat. Terpulang pada citarasa masing-masing. Bila coklat dah cair dan apam dah sejuk, kita curahkan coklat atas apam yang dalam kon tadi (sebab tu ita kata jangan buka kon dahulu sebab nanti kita nak curah coklat) Kemudian kita taburkan pula kacang yang kita dah panggang tadi. kacang tu kita tumbuk kasar dahulu. Kalau nak letak sebiji-sebiji pon ok! ikut kita.

Kemudian simpan sebentar dalam peti ais supaya coklat mengeras. Kejap aje tau! hingga coklat keras aje.. Dah siap...


p/s : Alkisahnya... apam aku tu bila dah siap kukus terbalik huru-hara kt dlm kukus. Kukus adunan kali kedua...barulah okey... Silap teknik ckit...hehe!!!


Have a nice day! :)

Sunday, April 7, 2013

Ikan Kembung Rebus Masak Lemak Cili Hijau

Ari ni aku nk share masakan aku yng aku masak kelmarin... masakan yang mudah untuk org2 yang sibuk macam aku.. Lagipun dah jemu aku dengan masak lemak cili api yang pedas giler tu.... sakit tekak dah jadinya....hehe!

Resepi ni turun temurun dari keluarga aku sendiri.... Dah lama x buat sedap, berselera makan...! okeylah... akupun tengah sibuk nk menyiapkan tempahan bunga2 brooch... aku pertontonkan resepi ni kt sini...

Layannnnnnnn.......


Bahan2 :


4 ekor ikan kembung rebus
7  biji cili hijau
2 biji bawang merah 
2 cawan santan pekat.
1 sk serbuk kunyit
1 helai daun kunyit
secawan air
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.


Cara2 :

Ikan kembung rebus dibersihkan. Cili hijau  di hiris memanjang kepada 3 bahagian, buang bijinya. Bawang merah dihiris. Daun kunyit di carik-carik kecil. Masukkan  cili hijau, bawang merah, daun kunyit asam keping dan serbuk kunyit dalam periuk bersama air dan secawan santan. Didihkan.

Bila dah mendidih, masukkan ikan kembung rebus tadi dan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi.. 

Kacau perlahan-lahan agar ikan tak hancur dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Tunggu sebentar dan lepas tu bolehlah diangkat.


p/s : Arini nk masak apa plak erkk!? ... Fikir...fikir fikir!!!!!


Have a nice day! :)

Friday, April 5, 2013

Kek Kukus Asam Prun Merah

Kek ni adaptasi dari kek yang aku tengok kt blog amie's little kitchen... memang bercadang nk taruh hawflakes campur asam prun tp x jumpa kt kedai2 yang aku pergi... 

So, aku taruh asam prune ajelah dlm kek ni... Sedap dan terasa masam manisnya...

Thanks amie utk idea ni... sapa2 yg nk  tengok blog amie ... klik sini.


Bahan2 :

  • 325 gm mentega
  • 250 gm gula kastor
  • 300 gm tepung naik sendiri
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • beberapa titik pewarna merah jambu
  • 100 gram kepingan asam prun merah ~ dipotong halus 

Cara- Caranya:

  1. Sediakan loyang berukuran 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar.
  2. Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata.
  3. Tambahkan esen vanilla dan pewarna merah jambu dan teruskan pukul. Akhir sekali masukkan tepung dan hirisan prun merah.
  4. Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
  5. Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek masak dengan sempurna.
  6. Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum dipotong dan dihidangkan. 

**Aluminium foil hendaklah disapukan mentega di permukaan yang hendak ditutup adunan. Maksudnya di sebelah bawah supaya kek tak melekat bila dah masak nanti. Selamat Mencuba. 


p/s : Oleh kerana menteganya ada seketul 250g ... aku buat kurang ckit dari adunan ni iaitu telur 4 biji dan bahan2 lain di bahagikan 6 bahagian n di darab 4... sekian!



Have a nice day! :)

Tuesday, April 2, 2013

Ikan Bawal Masak Kari

Sibuk bebeno aku skrg ni.... x dapat nk selalu updated blog. Ari ni di rajinkan diri jugaklah sebab dah banyak yang aku masak n ambil gambar x dipos lagi kt sini.... 

Masakan ni aku buat beberapa minggu lepas.... dah lupa plak tarikh bila...hehe! Dah selalu masak kari kt sini.... macam ikan aku dah kongsi kt sini... kali ni giliran ikan bawal plak. Resepi tetap sama je....ulang2 tang tu jugak... 

Apapun layan jelah....!



Bahan2 :


1 ekor ikan bawal -bersihkan dan dipotong 3.
5 biji bendi - dipotong pangkal  dan hujung
1 biji tomato - potong baji
2 biji bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk kari
1 sudu makan pes asam jawa
1 cawan air
2 cawan santan pekat
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
sedikit daun kari

Cara :

Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan pes asam jawa dan sedikit air . Masukkan serbuk kari sekali. 

Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga bendi  dan ikan bawal. Masak sampai mendidih. lepas tu masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. 

Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap.Bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : Jarang masak ikan bawal...sedap gak!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...