Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Tuesday, May 28, 2013

Sup Tomyam Ayam dan Bebola Ayam

Sibuk sangat skrg ni..... masak pun main campak2 jer! Inilah jer yg aku masak..... combination antara tomyam dan sup.... hehe!

Senang je nk masak ni.....  Xdpt nk mengulas panjang dah.... banyak kerja dan letih semacam.....

Layan jelah  gambar dan resepi masakan nih....!!!


Bahan2 :

1/4 potong daging ayam
10 biji  bebola ayam
2 pokok celery
1 paket cendawan
1/2 batang carot
1 ketul kecil bunga kobis
1 biji tomato
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
2 biji limau kasturi
1 kiub tomyam
1 ketul kiub ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Air sebanyak mana yang disukai
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ayam dipotong kecil2. Bebola ayam di belah dua, celery, bunga kobis, daun sup, daun bawang dan carot di di potong2. Cendawan pula di siat2dan tomato dibelah empat. 

Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Serai di titik. Limau kasturi di ambil airnya. Panaskan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang bersama bahan tumbuk.

Bila dah kekuningan, masukkan sedikit air, kiub ayam, kiub tomyam  dan serbuk lada hitam. Renehkan sekejap, tambahkan air lagi. Masukkan ayam, bebola ayam , bunga kobis, carot, celery dan cendawan. 

Didihkan seketika. Masukkan tomato. Perasakan dengan garam dan gula. Bila tomato dah agak2 nak layu masukkan daun bawang, daun sup dan perahan limau kasturi. Lepas tu bolehlah terus diangkat. 

Siap sedia untuk dimakan.



p/s : Bolehlah ..... sedap gak! Anak memang suka yg berkuah2 macam ni...... !


Have a nice day! :)

Thursday, May 23, 2013

Carrot Cake

Sibuk je memanjang aku ni.... bilalah nk dpat pembantu. Bolehlah cuti sekejap. Kalau tidak penatnyer x terkata. Macamanapun ujung minggu ni aku nk rehat. Apa nk jadi-jadilah...haha! kalau x camne nk praktis memasak... bahan2 dah ready, masa plak xde!

Juadah yg aku nk tayang kali ni..... Carrot Cake atau boleh jugak dikenali sebagai Kek Lobak Merah. Aku buat kek ni masa cuti minggu lepas. First time buat kek carrot ni. Alhamdulillah menjadi... cantik sekali. Sedap dan crunchy dengan kepingan almond tu... huh!

Resepi ni aku ambil dari facebook... tp pemberi resepi x ingat... sori yer. Apapun terimakasih atas resepi yg sedap ni....



Bahan2 : 

2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) - x letak
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang - ganti dgn kepingan almond

Cara-cara :


Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.

Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesin, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati


Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk dengan lidi.

Dah masak... sejukkan, bolehlah dipotong2.


~ SeLaMaT MeNCuBa ~ :)



p/s : Selalunye setiap kali tengok FB kalau ada resepi yg bagus aku mesti copy dan letak dlm folder komputer aku ni. Kengkadang tu terlupa lak nk copy nama pemunya resepi tu sekali... beribu2 maaf saya mohon pada tuanpunya resepi yer!!! :P


Have a nice day! :)

Tuesday, May 21, 2013

Dadih Strawberry..... !

Minggu lepas panasnyer hari..... dah beberapa hari x hujan. So... aku prepare dadih ni. Tp akubuat  cara mudah.... yg segera2 je.

Aku pakai serbuk dadih dalam paket. Senang ckit kerja... makan pun sodap.

Kita tengoklah je n3 resepi..... kt belakang pek serbuk dadih ni pun ada cara buat nyer.... so easy!



Bahan2 :

1 paket serbuk dadih perisa strawberry
1 tin susu cair
100 g gula ( 1/2 cawan gula)
3000 ml air (dlm 2 botol minuman karbonat saiz besar)

Cara2 :

Didihkan air bersama susu dan gula. Bila dah mendidih, tutup api taruh serbuk dadih. Kacau sampai serbuk betul2 larut. Dah siap, masukkan ke dlm bekas atau acuan. Simpan dalam peti sejuk untuk dimakan sejuk.


p/s : Sedap dan nyaman je rasanya.


Have a nice day! :)

Saturday, May 18, 2013

Pau Inti Kelapa

Ari ni letihnya x terkata... mood cuti gamaknya, nk tido je rasanya. Tp kerja plak banyak.... dptlah tido sekejap je ptg td. lepas tu gi ambik wifi baru... Selama ni guna broadband je.... anak2 puas merengek nk kn wifi sebab nk guna internet kt phone masing2.

Baru2 ni dpt offer tukar ke wifi x payah bayar sesen pun... boleh sesangatlah!!! Tu yang cepat2 gi ambik ni kt giant putra heights.. Dah siap semua kes barulah dpt mengupdated n3 kt cni. X payah rebut2 sangat dah ngan anak2... :)))

Berbalik cerita pasal juadah aku ni....  Dah lebih seminggu buat ni... bolehlah dikatakan memuaskan hati. Walau x selembut dan segebu kuih pau yang jual kt kedai2 tu.... yg ni aku boleh kasi 3 bintang.

Resepi aku ambil dari Myresepi oleh Ida Rahayu




Bahan2 :

500 gram tepung gandum
3 sudu besar gula
6 sudu besar minyak masak
1/2 peket mauripan instant yeast
1 sudu teh garam
air secukupnya

Cara-cara :

Satukan tepung,gula,garam,minyak dan mauripan dalam bekas. Gaul bahan tadi sebati. Uli campuran bahan - bahan tadi dengan air,sedikit demi sedikit sehinga tidak melekit. 

Biarkan doh tadi naik selama 10 minit atau dua kali dari saiz asal. Buat doh yang lebih kecil untuk diisi dengan inti. (Pastikan saiznya kecil kerana bila dikukus nanti akan jadi lebih besar lagi).

Leperkan dan isikan dengan sebarang inti kesukaan anda. Di sini saya buat pau inti kelapa. Panaskan periuk untuk mengukus. Masukkan pau yang telah siap tadi sewaktu air dalam periuk sedang mendidih. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.

Pau ni sesuai juga untuk digoreng.

Inti kelapa

bahan :

1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula putih
Secubit garam.

Cara :

Masukkan semua bahan dalam periuk. masak di atas api sederhana sehingga semua gula cair dan bercampur sebati dengan kelapa. Sejukkan dulu inti sebelum digunakan. Inti boleh dibuat beberapa hari awal dan simpan dlm peti sejuk. Gentel bulat2 inti supaya senang nk dimasukkan kedlm pau....sekian...


p/s : Cepat je habis... x cukup, anak2 masih tanya lagi. nanti nk buat lagilah! :)))
 # n3 tulis smlm ~ 17/5..... Pos 18/5 kena gi niaga...:(



Have a nice day! :)

Friday, May 17, 2013

Red Velvet Brownies

Bukan salah sesiapa.... melainkan salah aku jugak. tengah siap nk mengadun brownies ni, hubby plak ajak gi Mydin beli barang. Tinggalkan kejap. Balik dari Mydin aku bakar  brownies ni... so agak bantat ckit tp anak2 cakap still sedap!!! hehe... jadilah buat makan2 sekeluarga.

Apa-papun bukan salah ibu mengandung..... salah aku gak! Lagipun aku memang x pandai berkreativiti dalam memasak ni.... jadilah cam gini..... haish!  Tp aku nk gak share kt blog aku ni.....yalah dah penat2 buat... org nk kata.... suka atilah!

Resepi aku copy dari blog kesukaan..... Secubit garam.... oleh Nor Azmihah Muhammad. Kalau nk rengok brownies yang cantik jelita tu, tengok kt sini... Abaikan gambar comot brownies aku ni, ye kengkawan!!!



Bahan utk brownies:

2 1/2 cawan (250gm) tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan (113gm) mentega ~ dicairkan
1 1/4 cawan gula castor
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan susu fresh
2 sudu besar perahan lemon/limau nipis ~ cuka pun boleh

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 160C.
Alas loyang 10" x 10" dgn baking paper dan lebihkan bahagian tepi utk memudahkan proses mengeluarkan brownies.
~ ~ ~
Masukkan perahan lemon/limau nipis ke dalam susu fresh dan kacau sedikit.
Biarkan selama 5 - 10 min. (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan susu dan kacau.
~ ~ ~
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk koko dan garam. Ketepikan.
Dengan menggunakan handwisk, kacau gula bersama mentega cair sehingga gula sedikit larut.
Masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan pula esen vanila dan bancuhan susu/buttermilk tadi. Kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan kacau.
Bila adunan dah sebati, masukkan cuka dan kacau sekejap (jgn overmix)
Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. (tinggalkan lebih kurang 2 - 3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping bag/bag plastik bersih, utk mencorak bahagian atas topping/cheese)
Bakar selama 20 min menggunakan api atas bawah (atau sehingga bahagian atas masak sedikit)
Keluarkan dr oven dan tuang bancuhan lapisan cheese ke atasnya. Ratakan.
Gunting bucu piping bag/bag plastik dan paipkan secara melintang sehingga habis ke atas adunan cheese td.
Lorekkan secara ulang alik menggunakan lidi bersih.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar lagi lebih kurang 15 - 20 min.
Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk. sebelum dipotong.

Bahan utk lapisan cheese:
250g cream cheese
3/4 cwn gula castor
1 biji telur gred A
5 sudu besar susu fresh

Cara:
Pukul cream cheese hingga gebu dan masukkan gula.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan pula telur dan susu fresh.
Pukul hingga kembang dan ketepikan.

Tips :
1. Buangkan baking paper dr brownies dan simpan brownies dalam peti ais utk mendapatkan rasa yg lebih sedap dan brownies juga lebih mudah dan cantik dipotong bila sejuk.
2. Utk pembakaran kali ke2 (selepas dimasukkan topping cheese, boleh la menggunakan api bawah sahaja bila permukaan cheese mula menampakkan keperangan.
3. Boleh juga jika ingin menggunakan tepung gandum biasa, cuma tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil soda bikarbonat. (kemudian ayakkan sekali dgn tepung dan serbuk koko)
4. Utk mendapakan potongan yg licin dan cantik, gunakan pisau yg dah dipanaskan terlebih dahulu.




p/s : Makan jelah.... asal jadi!!


Have a nice day! :)

Tuesday, May 14, 2013

Pavlova Putih.... Pavlovakah ini....haha!

Dah penah buat pavlova ni.... teringat2 selalu tentang kesedapannya. Buat pavlova pun tersangatlah mudah plak tu...

So... aku mula menggodek dapur buat benda ni.... Dah siap bakar, baru sedar yang buah2 pun xde... yang ada cuma buah lai je... Buah ni memang peberet suami aku... Sentiasa ada je kat dlm fridge!

Hentam sajalah labu... aku pun hiris cantik2... decoratelah kt atas pavlova dan untuk bagi ada kaler ckitlah tabur rainbow rice yg warna warni ni...:)))

Excited gile!!!


Bahan2 :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula castor (pakai gula pasir~blend je!)
1 sb tepung jagung
1 st cuka makan
1 st esen vanila

Utk topping
Whipping cream secukupnya
Gula pasir~blend (kalau guna cream yg xd gula)
Buah-buahan (xde buah strawberry..... buah lai je yg ada~hentam sajalah)

Cara :
Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul sehingga adunan menjadi kembang. Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. 


Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. 

Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

 Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. 

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk, baru dihias dengan topping

Cara menghias :

Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Letakkan whipping cream kt atas pavlova. Hias ikut kreativiti masing2.

Simpan dalam peti sejuk. Pavlova ni sedap dimakan sejuk.. Sedia untuk dimakan.



p/s : Walaupun x berseri2..... rasa x langsung berbeza..... sedap sesangat!!!!

Have a nice day! :)

Sunday, May 12, 2013

Lempeng Cicah Kuah Kari Semalam

Ini juadah sarapan pagi semalam.... mudah dan senanng, janji kenyang...!!! Xde apa nk dibebelkan kita teruskan dengan melihat gambar dan tengok resepinya....

Layannnnnnnnnnn...... zassssssssss!!!!!


Bahan2 :

Tepung
Air
secubit garam
Sedikit minyak untuk melenser kuali

Cara2 :

Campurkan semua, kecuali minyak. Kepekatan agak2lah.. jangan cair sangat. Panaskan kuali, lenserkan sedikit minyak pada kuali... Bubuh sesenduk adunan, gelek dan lenggangkan adunan dalam kuali. Bila tepi2 adunan nampak x melekat, terbalikkan.. Dah masak.. buat lagi sampai habis.

Dah siap, boleh dihidangkan.... makan dengan kuah kari semalam..... hehe!!!



p/s : Rasa mcm makan capati kt kedai  mamak jer...haisssh!


Have a nice day! :)

Saturday, May 11, 2013

Chicken And Fishball Soup

Tajuk resepi kali ni tulis dalam bahasa omputih plak.... Resepi ulang tayang je... yang in malay dah tersenarai, so kita ubah ckitlah...

Masakan ni dah berkali2 dan sentiasa selalu dibuat.... cuma tukar ckit sayur mayur je....kan!

Kita tengok jelah resepi campak2 ni....!


Bahan2 :

1/4 potong daging ayam 
1 paket bebola ikan
2 pokok celery
1 paket cendawan
1/2 batang carot
1 ketul kecil bunga kobis
1 biji tomato
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 paket sup bunjut
1 ketul kiub ayam
1 sudu  teh serbuk lada hitam
Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Air sebanyak mana yang disukai
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ayam dipotong kecil2. Bebola ikan di belah dua, celery, bunga kobis, daun sup, daun bawang dan carot di di potong2.  Cendawan pula di siat2dan tomato dibelah empat. 

Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Panaskan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang bersama bahan tumbuk.

Bila dah kekuningan, masukkan sedikit air, sup bunjut, kiub ayam  dan serbuk lada hitam.  Renehkan sekejap, tambahkan air lagi. Masukkan ayam, bebola ikan, bunga kobis, carot, celery dan cendawan. 

Didihkan seketika. Masukkan tomato. Perasakan dengan garam dan gula. Bila sawi dan tomato dah agak2 nak layu masukkan daun bawang dan daun sup. Lepas tu bolehlah terus diangkat. 

Siap sedia untuk dimakan.



p/s : Sentiasa sedap dan menyelerakan dan penuh khasiat!


Have a nice day! :)

Friday, May 10, 2013

Puding Tembikai

Dah lama x buat n3 kt blog ni.... bukannya sebab x masak tp broadband aku ada masaalah teknikal selama hampir seminggu. Dah hampir2 nk beli broadband baru... hampeh betul!

Lepas tu plak line lembap gila.... nk bukak n nk edit blog x boleh..... mana idakmye, kuar pun sekerat2 je... gambar kt tenet ni... tambah quata barulah boleh! Lepas ni xnak kasi anak2 main game lagi... seksa!!!

Dah banyak aku masak  xdpt nk muatkan kt blog lagi... lepas ni sessi mengupdated plak!!!

Ini versi pencuci mulut yg aku buat bulan lepas.... lama dah mengidam nk buat ni... baru kinilah tertunai cita2 tu... Resepi dari blog Secubit Garam ... Nor Azmihah Muhammad. Blog dia ni banyak masakan yg best2 tau. Aku diantara penggemar blog ni...selalu intai2 resepi kt blog dia... kiranya dia ni my idola bloggerlah!!!

Layan......!!!


Bahan2 :

1 pkt agar2 12gm
3 kpg roti (buang kulit)
4 1/2 cawan air
6 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau


Cara-Cara:

Masak agar2 bersama gula dan air. Hingga agar2 dan gula hancur. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus.

Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.

Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn. Biar keras sedikit. Lepas tu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit.

Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk. Simpan ke dalam peti sejuk.

Dah sejuk.... bolehlah dipotong dan dihidangkan.




p/s : Oppps.... lupa lak.... untuk biji tembikai, aku masukkan kismis yg di potong kecil2. X cantik... so lainkali  nk cuba benda lain plak!!!



Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...