Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Friday, January 24, 2014

Nasi Ulam Daun-daun Kayu

Jarang2 aku updated bog skrg ni.... Wifi  buat hal... laptop pun sama, apa yg nk di buat jadi serba x kena. Haisssssh.... nyampah aku. sebenarnya banyak dh gambar masakan dlm folder.... cuma xde mood n xde masa je nk disiarkan di sini... Apa tidaknya.... serba x kena jelah....!

Ari ni dikuatkan semangat dan jiwa raga aku ni untuk menggodek2 komputer dan on internet.... itupun teethering dari hp je. Walaupun slow tp jauh dari ok bila guna  wifi  P1 aku tu yg signalnya asyik merah je... kekadang mcm nk ada tp hampehhhhh!! 

Okeylah.... kita layan juadah paparan kali ni......... Daun2 kayu utk buat nasi kerabu ni pemberian seorang kawan yg tinggal di Kuang, Selangor. Sangat teruja sekali bila dpt daun2 ni... terus terbayang nasi kerabu.... oppps nasi ulam, apasal la aku ni  selalu keliru nasi ulam ngan nasi kerabu....apa2pun perghhhh..! 


Bahan2 :

2 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang merah - di mayang halus
1 batang serai - hiris halus
1" halia - hiris halus
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
1/2  cawan kelapa putih - di sangai sehingga kuning
2-3 potong isi ikan kering (ikan ape2 jelah yg ada isi) - goreng & tumbuk
Garam secukup rasa
Ulam-ulaman ambilkan ambil pucuknya ( dihiris halus spt buat bunga rampai) Ulam-ulaman nya spt :
(Daun kunyit, daun cekur, pucuk sekentut, ulam raja, daun belalai gajah, pucuk mengkudu, pucuk gajus, pucuk tenggek burung dll - semua pucuk ulam yang boleh di makan semuanya boleh di bubuh)

Cara Membuatnya :

Campurkan semua bahan-bahan tersebut di atas semuanya, gaul rata sehingga sempurna dan bolehlah di hidangkan.

Inilah daun2 kayu yg dibubuh dlm nasi ulam ni....
# Ulamnya kalau terlalu banyak bila sudah di potong halus, jgn bubuh semuanya ...bubuh agak-agak je.....dikuatiri jika terlalu banyak nasi akan pahit.



p/s : Sedapnye..... tengahari ni makan nasi ulam kita. Berkhasiat gitu!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...