Breaking

Monday, February 17, 2014

Daging Dendeng

Kehilangan kata2 plak nk berbicara...... Cuma aku berharap akan mempunyai sedikit masa utk mengupdated blog.......skurang2nya sekali seminggu. Hahhhhh........ nk aktif ber blog lg.... hehe!

Daging ni ingatkan nak masak rendang...... Santan plak xde... Tukar plan, godek2 resepi dari buku2 lama. Jumpalah resepi ni. Sedap gak.... ala-ala rendang rasanya, ada gak rasa2 sambal ckit.

Jom layan.....


Bahan-bahan :

1/2 kg daging
1" halia
2 btg serai (diketuk)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih 
2 cawan air
4 sudu cili giling
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu makan gula merah
sedikit asam jawa
sedikit kicap

Cara-cara :

Daging di bersihkan digaul sedikit garam dan direbus lama dgn serai dan halia hingga lembut. Potong nipis2 dan gorengkan daging tersebut. Angkat dan ketepikan. Tumbukkan daging di dalam lesung supaya lembut.. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. 

Tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling dan rempah kurma hingga garing. Masukkan gula merah, sedikit kicap dan sedikit air asam jawa. Masakkan hingga kering dan sesuaikan rasa masin dan manis. Masukkan daging dan digaul rata.

Sedia dimakan dgn nasi. Boleh juga dimakan dgn pulut dan ketupat.



p/s : Sedappp....

1 comment:

Unknown said...

waaaa.....bnyak sangat mknan hahaha..nice Bloger... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...