Just Klik!

Thursday, May 15, 2014

Asam Pedas Ikan Kembung Bersama Keladi

Sekarang ni sejak ada 2 tempat berniaga.... kena bersilat lebih ckit menguruskannya. Cabaran yang paling besar kena cari apa saja brg2 yg sesuai dijual. Khalayak bukannya sama... so kena kreatif memikirkannya, jenuh jugaklah.

Masak pun dh jarang2.... kalau adapun yg biasa2 je. Dah masak tu mesti ambil gambar.. cuma x berkesempatan nk bukak laptop. Kekadang sibuk giler, kekadang tu plak xde masa. Juadah nipun rasanya dh lama terperap. Inilah antara juadah tengahari kegemaran kami sekeluarga....!

Apa2pun share kat cni resepinya.


Bahan2 : 

3 ekor ikan kembong
3 pokok keladi
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
1cm isi kunyit
3 sudu besar cili giling
1/2 cawan air asam jawa
1 batang serai
2 cawan air
Segenggam daun kesom
Sedikit minyak
Gula dan Garam secukup rasa

Cara2 :

Ikan dibersihkan dan dipotong2. Keladi disiat2 kulitnya dipotong2dan dibersihkan.  Bawang merah, bawang putih, halia dan isi kunyit di tumbuk lumat. Serai dketuk2 batangnya. Tumiskan bahan tumbuk.

Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling, air asam jawa dan serai. Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan air dan daun kesom.

Bila mendidih masukkan keladi. Masak lagi dan masukkan ikan. Biarkan sebentar Perasakan dengan gula dan garam. Agak2 dah nak mendidih lagi bolehlah diangkat.



p/s :  Ada yg suka taruh belacan... boleh je! Emmmm.... sedap.


Have a nice day! :)

1 comments:

Rose Azadir said...

Assalamualaikum, saya blogwalking kt sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...