Breaking

Tuesday, October 21, 2014

Ikan Tongkol Black Pepper

Dah kering idea nak masak apa yer.....Masak pun terkocoh-kocoh balik kerja. Sampai rumah dari berniaga dah pukul 9 malam. Beli barang apa yang patut kat pasar malam.... Masak jelah apa yg patut.

Ini lauk yang biasa aku masak setiap minggu. Lauk ni aku masak beberapa hari yang lepas. Aku memang suka ikan tongkol. Jadi sesuailah dengan aku...

Layan jelah....


Bahan2 :

2 ekor ikan tongkol saiz agak sederhana 
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1 biji bawang besar - di hiris
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan cili giling
sedikit air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar kicap 
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Siang, potong2 ikan dan goreng. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk sehingga kekuningan. 

Masukkan serbuk lada hitam dan cili giling. Tumiskan. Masukkkan  air asam jawa, kicap  dan bawang besar. Kacau sampai pecah minyak.. Masukkan air. 

Masukkan garam dan gula dan rasakan kesesuaian rasanya.Biar hingga agak pekat. Sudah siap bolehlah diangkat. Curahkan ke atas ikan goreng tadi. 

Sedia di hidangkan.



p/s : Sedap hingga menjilat jari.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...