Just Klik!

Saturday, November 15, 2014

Isi Ayam Masak Lada Hitam bersama Cendawan Hitam

Ari ni nak masak resepi simple tapi rasanya sedap....  Biasalah orang macam aku ni sentiasa sibuk berniaga online dan offline.....nak buat semudah yang boleh..!

Resepi ni dah lama aku dapat..... dari resepi dalam majalah dah berkurun lama dah..... Buku nya pun aku dah tak ingat....

Share jelah lebih kurang resepi tu kat sini.... ingat yer, resepi cuma anggaran... apa2 yang nk ditokok tambah, ikut suka koranglah..!


Bahan2 :

400g isi ayam
15 keping cendawan hitam kering
(direndam 2-3 jam sehingga kembang)
2 sudu besar sos tiram
1sudu makan serbuk lada hitam
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
(dibancuh-jika suka)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Isi ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Cendawan hitam di hiris kecil. Cili merah, bawang besar, halia dan bawang putih  dihiris  dan ditumis hingga layu dan kekuningan.

Masukkan ayam, cendawan, serbuk lada hitam dan sos tiram. Gorengkan ayam hingga dagingnya menjadi lembut. 

Masukkan air atau bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat.

Dah masak.... bolehlah dihidangkan.



p/s : Tengok gambar pun dah nampak sedap...kan...kan...!



Have a nice day! :)

1 comments:

Sham said...

Salam pkenalan...

Hrmmm nyum2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...