Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Friday, November 28, 2014

Kerabu Ulam Raja

Ari ni nak tunjuk kerabu plak..... Simple je kerabu ni. Sedap tuh tak tau nak kata.... bolehlah, bolehla. Tapi macam biasa.... hubby nyanyi lagu bangau.... 'bukan makanan aku' 3x  katanya rumput rampai ni makanan kambing je... hahaha!

Anak2 aku pun tak berapa suka.... cuma anak perempuan yang besar je okey! Apa-apapun cubalah kalau suka.... Ulam raja ni pemberian seorang kawan... dia duk kawasan kampung nun kat Kuang Selangor. Selalu dia bagi sayur2 kat aku....

Okeylah, kita layan...


Bahan2 :

Secekak ulam raja
5 biji cili cili api
Seinci belacan bakar
3 biji bawang merah
2 sudu besar kerisik
3 biji limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ulam raja dibersihkan dan dicincang kasar. Cili api ditumbuk lumat bersama belacan. Bawang merah dihiris halus. Limau kasturi di ambil airnya.

Semua bahan tadi digaul bersama kerisik dan perasakan dengan garam dan gula. Dah siap, bolehlah dihidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.



p/s : Selamat mencuba.....


Have a nice day! :)

1 comments:

Azieera TajulRahim said...

Seadapnyer... kite pon suka mkn ulam2 ni cuma sejak preggy ni kurang sikit nak makan cenggini, ms preggy first baby hah, lajulah nak mkn ulam bagai... bila sebut kerisik itulah yg wajib ada utk menyedapkan ulam kan? hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...