Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Thursday, May 22, 2014

Daging Burger Goreng Sambal

Ari ni nk kongsi resepi ni plak...... Ada nostalgia ngan resepi ni tau. Masa tu aku baru kahwin... tinggal ngan adik2 suami n sepupu diorg. Bila aku beli daging burger n nk buat sambal..... semua jadi pelik, aku pun pelik gak sebab terlupa beli roti n sos sekali.

So, semua yg kt rumah dh malas gi kedai maka malam tu masak dan makanlah lauk ni.... dtg plak tunang sepupu tu plak... dia asyi puji sedap katanya..... haha3. Bila diorg dh kahwin siap suruh sepupu tu belajar masak lauk ni ngan aku..... x ke kelakar... kan2.

Ari tu teringat nk buat setelah lama x masak lauk ni.... wah...sedap tau.... hehe!


Bahan2 :

3 keping daging burger
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar cili giling
1 sudu makan pes asam jawa
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya


Cara2 :

Daging burger digoreng sehingga masak dan dpotong 4 bahagian. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat. Bawang besar dihiris. Tumiskan bahan tumbuk sehingga kekuningan. Masukkan cili giling. Tumis sehingga agak garing dan masukkan sedikit air. Masukkan juga pes asam jawa.

Selepas tu masukkan bawang besar yg telah dihiris. Biarkan mereneh sebentar. Masukkan daging burger yg telah digoreng td. Biarkan ia mendidih sekali lagi.

Perasakan dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : Sedap dan berperisa.....!


Have a nice day! :)

Wednesday, May 21, 2014

Rendang Kepah.....u!

Dah selalu buat rendang yg biasa2 je...; kali ni try buat rendang kepah plak. Aritu jumpa sepeket kepah dingin beku yg dh siap x berkulit kt pasaraya...Uitttt, nampak sedap..... terliur dibuatnya. Kalau masak... mesti sedap ni......

So, buat rendang pun sodap nih! Alkisahnya..... jadilah rendang kepah yg marvelous, lazat hingga menjilat jari..... Selalu org buat rendang ayam, daging atau kerang... ini kepah plak.... lain dari yg lain.

Lepas ni intai resepi.....yerrr!


Bahan2:

350 gram isi kepah
4 cawan santan
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 btg serai
3 inci halia
1 inci isi kunyit
1 inci lengkuas
1 helai kunyit (di koyak)
1/2 bungkus serbuk kari daging
2 sudu besar ciling giling
9 biji cili api
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa


Cara2 :

Kepah dibersihkan. Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris halus. Lengkuas, isi kunyit, cili api dan 2 batang serai dikisar lumat. 1 batang serai lagi cuma dititik. Masukkan kepah, bahan tumbuk, bahan hiris, cili giling, serbuk kari dan serai yang dititik kedalam kuali.

Kacau didlm kuali sehingga kepah empuk. Xperlu taruh air kerana kepah akan mengeluarkan air. Bila air dah nampak nak kering, baru masukkan santan.

Masukkan juga asam keping dan daun kunyit. Kacau...... Bila hampir kering, perasakan dengan garam dan gula. Biar sehingga kuahnya kering. Kacau selalu.....Bila dah siap, bolehlah diangkat...


p/s : Laju hubby n anak2 makan...... sedaplah tu!


Have a nice day! :)

Thursday, May 15, 2014

Asam Pedas Ikan Kembung Bersama Keladi

Sekarang ni sejak ada 2 tempat berniaga.... kena bersilat lebih ckit menguruskannya. Cabaran yang paling besar kena cari apa saja brg2 yg sesuai dijual. Khalayak bukannya sama... so kena kreatif memikirkannya, jenuh jugaklah.

Masak pun dh jarang2.... kalau adapun yg biasa2 je. Dah masak tu mesti ambil gambar.. cuma x berkesempatan nk bukak laptop. Kekadang sibuk giler, kekadang tu plak xde masa. Juadah nipun rasanya dh lama terperap. Inilah antara juadah tengahari kegemaran kami sekeluarga....!

Apa2pun share kat cni resepinya.


Bahan2 : 

3 ekor ikan kembong
3 pokok keladi
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
1cm isi kunyit
3 sudu besar cili giling
1/2 cawan air asam jawa
1 batang serai
2 cawan air
Segenggam daun kesom
Sedikit minyak
Gula dan Garam secukup rasa

Cara2 :

Ikan dibersihkan dan dipotong2. Keladi disiat2 kulitnya dipotong2dan dibersihkan.  Bawang merah, bawang putih, halia dan isi kunyit di tumbuk lumat. Serai dketuk2 batangnya. Tumiskan bahan tumbuk.

Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling, air asam jawa dan serai. Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan air dan daun kesom.

Bila mendidih masukkan keladi. Masak lagi dan masukkan ikan. Biarkan sebentar Perasakan dengan gula dan garam. Agak2 dah nak mendidih lagi bolehlah diangkat.



p/s :  Ada yg suka taruh belacan... boleh je! Emmmm.... sedap.


Have a nice day! :)

Monday, May 5, 2014

Cheese Brownies Cupcakes

Kepingin nk makan cheesecake kira2nya...... and then nk buat seketul2 senang nk mkn n xyah potong2. Jadilah marble cheese brownies dlm mangkuk kertas. Senang nk makan n bawak gi kerja bagi kengkawan.

Dek x de kepandaian berkreativiti...... itulah jadinya..... Sempoi je, janji boleh makan...sedap.... marvelous dgn cheese coklatnya.

Resepi ambil dari blog Dari Dapur MaDiHaA...... sebuah blog yg penuh dgn resepi yg bagus2 belaka. Di edit serba sedikit dan letak dlm cup kertas yg keras tu.....

Copy jelah resepi ni.....




Bahan :

Choc. Cake
250gm Butter 
1 cwn serbuk koko 
3 biji telur - gred B 
1½ cwn gula kastor 
½ cwn susu cair 
1½ cwn tepung gandum 
1 sdt Baking powder 
1 sdt Soda bikabonat 
1 sdt esen vanilla 


Lapisan Cheese 
250gm Cream Cheese 
1 cwn gula kastor
1 biji telur - gred B
2 sudu kecil tepong jagung



Cara :- 
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata. 
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpi sebati. 
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpi sebati. 
4- Masukkan susu cair > kacau lagi... 
5- Masukkan tepung, BP & SB (kalo rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila. 
6- Panaskan oven 
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan terjuntai sedikit) 
8- Masukkan bancuha coklat ke dlm loyang...tinggalkan 2-3sdb & masukkan kedlm plastic..(utk buat corak marble) 
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah 



Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese.. 
> Pukul cream cheese sehingga gebu. 
> Masukan gula & pukul lg hingga sebati. 
> Masukkan telur, tepong jagung, pukul lagi hingga sebati 



**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek... 
**Paipkan baki chocolate atas cheese, &; lorekkan ikut suka.. 
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...(guna api atas sahaja) 
**Siap...



p/s: Boleh buat dlm loyang spt resepi diatas..... atau dlm acuan cup like me...!



Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...