Just Klik!

Sunday, March 22, 2015

Agar-agar Roti Pelangi

Dah agak lama tak buat agar2... Sepeket serbuk agar2 ada terselit di celah2 peralatan dapur. Cuaca panas ni, eloklah buat agar2... Tengok roti ada terletak kat meja...  dah nak expired esoknya.. Eloklah buat agar2 roti.. X gitu...

Godek2lah ... resepi kat internet salin resepi..  mudah, bahan pun sikit je.. tak masaalahnya dah siap salin dah masak.... cari kat internet resepi tu balik tiada yang berpadanan pulak... Eh.. betul ke resepi nih... confuse plak. Nasib jadi...hehe!

Untuk yang empunya resepi thanks... resepi menjadi. Suka resepi ni sebab simple je... x pakai telur, x la muak. Tapi x dapat nak share link awak kat sini.. xhingat betul.. sorry!


Bahan2:

6 keping roti
1 tin susu cair campur air 
jadikan 5 cawan cecair
1 cawan gula
1 paket serbuk agar-agar
pewarna 

Cara2 :

Blend 6 keping roti bersama susu dan air sampai roti benar2 hancur. Tapiskan adunan supaya tiada serpihan roti yang tertinggal.

Masukkan adunan bersama gula dan serbuk agar2 ke dalam periuk. Didihkan adunan sampai mengelegak. Tutupkan api. Bahagikan adunan.dan warnakan ikut warna yang disukai. 

Sediakan loyang. Masukkan adunan berselang seli warna. Tak perlu tunggu adunan sebelumnya keras. Dah siap... sejukkan dalam peti sejuk.

Dah beku, bolehlah dipotong dan dihidangkan.


p/s : Fuyoo... sedap, sejuk kat tekak..hmmm!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...