Just Klik!

Thursday, May 21, 2015

PERIA GORENG

Haiyya... bisnes online ni baru nak mula.... belum lagi sales terpaksa huru-hara tuh! Hari2 memang ngadap laptop tapi tak sempat updated blog nih! Tu la dia....

Kali ni nak share resepi mudah...... yang aku sorang je suka.... hubby ngan anak2 memang tak suka...Haha... mencebik dorang bila tengok lauk ni terhidang....

Xpe2... ramai lagi yg suka... kat luar tu ramai penggemar nih! Layannn.....


Bahan2 :

1 biji peria sederhana besar
3 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan serbuk kari
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya

Cara2 :

Hiris peria nipis2. Buang biji dan empulur yang warna putih2 tu. Rendam dengan air garam lebih kurang 15 minit. Lepas  tu basuh 2-3 kali utk membuang masin tu.

Gaul peria dgn tepung beras, tepung gandum dan serbuk kari. Gaul biar semua bahan tu bersalut dgn peria. Goreng dgn minyak panas sehingga garing.

Dah masak bolehlah dihidangkan dgn nasi panas dan kari ikan....


p/s ; Utk yg tak suka tu, biasalah... pada penggemar peria...uhhh marveless!!



Have a nice day! :)

3 comments:

kak ruby said...

salam dan slamat pagi... kak ruby belum pernah mkn dan buat lagi, mesti kak ruby try nnti.

Amie said...

Saya suka... selalu kalau goreng gini makan ratah-ratah aje.

Yana Yani said...

salam =)
saya suka makan peria, tapi 1st time dgr peria goreng
anyway saya membalas kunjungan n done follow sini juga #329
Diari Seorang Mama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...