Breaking

Tuesday, August 25, 2015

Tulang Ikan Masin Masak Kari Dengan Nenas

Takde la busy ari ni.... cuma kalut ngan kerja2 kat rumah. Ari ni masakari ikan masin... my peberet..
Masak je la... Dah jemu  ngan masak lemak cili api....

Tak de apa nk nyembang.. kita terus layan gambar dan resepi...

Mudah jer ni....

Layannnnn.........


Bahan2 :

1 paket tulang ikan merah masin

1 biji nenas 
2 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih
1 cm halia 
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk kari ikan 
2 cawan santan
1 cawan air
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa

Cara :

Ikan kurau masin dipotong kecil2 dan dibersihkan. Nenas dibuang kulit dan dipotong kecil2. Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk lumat. Tumiskan bahan2 tumbuk Bila dah kekuningan masukkan cili giling.

Tumis sampai agak garing. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit  air. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan santan dan air.

Masukkan juga ikan kurau masin dan nenas. Biarkan mendidih. Perasakan juga dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.


p/s : Hmmm... hingga menjilat pinggan...u!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...