Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Saturday, November 28, 2015

Apam Kampung Gula Merah

Dah  lama tak makan kuih  apam ni.... Masa kecik2 dulu, selalu mak buat. Sedap makan dengan kelapa parut. Buatnya pun mudah jer. Tak banyak karenah.... dah siap!

Actualy dulu2 aku ada simpan resepi orang dulu2 ..apam  ni dalam buku catatan lama.... tapi dah hilang entah kemana tah... So, godek2 kat google jumpa resepi dari blog yatie memories. Rasanya ia yang seakan2 resepi lama tu. Nak tengok resepi dari blog tu... klik SINI.

Jom layan gambar dan resepi.....




Bahan A 
1/2 cwn gula merah*
1/2 cwn gula pasir*
2 cwn air*
2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)

Bahan B
11gm yis mauripan
1/2 cwn air suam
1 sudu kecil gulahalus

Bahan C
4 cwn tepung gandum
secubit garam

Cara-Cara :


Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih. Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)


Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit


Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.

**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi  ke dlm acuan. Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20 minit.



p/s : buat untuk minum petang... sedap!

*******************
my dream.....!
klik SINI
********************

Have a nice day! :)

Sunday, November 22, 2015

Ayam Dan Rebung Masak Lemak Cili Api

Entah bila aku masak hidangan ni.... dah lupa. Check gambar2 kat lappy ada banyak gambar masakan yang belum update. So, aku pilih gambar ni... Yang pasti, dah lama tak makan ayam.

Macam biasa... dah niaga online ni... memang busy.. tapi salenya ciput jer. Tak taulah kenapa. Maybe nak kena kerja lebih kuat lagi... Usaha.... usaha dan  usaha...serts tabah. Juga redha dengan rezeki yang ada. Alhamdulillah!

Dah xde idea nak membebel... kita teruskan resepi....


Bahan2 :
3 keping daging ayam - potong kecil2 
Semangkuk kecil rebung
15  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Masukkan ayam yg telah dipotong kecil2 dan rebung yg telah dibersihkan   ke dalam periuk bersama bahan tumbuk. Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. 

Bila dah mendidih, masukkan secawan lagi santan pekat. Masukkan juga asam keping. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi.. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. 

Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.



p/s :  kalau x tahan pedas boleh kurangkan cili api... Hmm.. resepi yang dah biasa buat sebenarnya...


Have a nice day! :)

Sunday, November 15, 2015

Nasi Goreng Untuk Makan Tengahari.....


Ari minggu lah katakann... rasa nak bermalas-malas kat tempat tido jer... hihi. So, menu tengahari ni nasi goreng je lah. Mlm nanti masak yang berat plak. 

Hmmm... tak dpt la nak bermalas2 ... banyak kerja nih,busy2 ngadap pc...  niaga online le kata kan :)

Bahan2 :

2 mangkuk nasi 
2 sudu besar ikan bilis - goreng
1 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - cincang
2 sudu makan cili giling
2 biji telur
4 tangkai kacang panjang
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap
Sedikit minyak masak
gula dan garam secukup rasa

Cara2 :

Tumis bawang besar, bawang putih. Bila dah kekuningan, masukkan cili giling. Goreng sampai agak garing. Lepas tu masukkan sos tiram. Masukkan juga kacang panjang. Biar sedikit masak. 

Masukkan telur dan kacau2kan sebati. Masukkan nasi dan kicap. Kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.  Masukkan ikan bilis goreng. Kacau rata dan sekata... Bila dah siap bolehlah dihidangkan.


p/s : Jom makan..... nyum3!


Have a nice day! :)

Sunday, November 8, 2015

Daging Burger Masak Sambal

Rasanya dah lebih sebulan aku buat masakan nih..... Al kishnya, masakan ni terjadi dari burger yang tak abes dijual. 

Daripada terbuang dalam tong sampah, aku kerjakan burger ni dengan membuang roti dan  sayur .... ambik daging jer.Daging tu aku simpan dalam peti ais dan esoknya buat lauk tengahari. 

Okey jer, anak2 dan hubby cakap sedaplah jugak. Kempen berjimat lah tu... tak membazir...hehe!


Bahan2 :


5 keping daging burger
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar cili giling
1 sudu makan pes asam jawa
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya


Cara2 :
Daging burger digoreng sehingga masak dan dpotong 4 bahagian. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat. Bawang besar dihiris. 

Tumiskan bahan tumbuk sehingga kekuningan. Masukkan cili giling. Tumis sehingga agak garing dan masukkan sedikit air. Masukkan juga pes asam jawa.

Selepas tu masukkan bawang besar yg telah dihiris. Biarkan mereneh sebentar. Masukkan daging burger yg telah digoreng td. Biarkan ia mendidih sekali lagi.

Perasakan dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.


p/s : Nak burger daging atau ayam, dua2 pun boleh digunakan....


Have a nice day! :)

Sunday, November 1, 2015

KUIH LOMPANG .... Tak Berhias Kelapa Parut


Kuih lompang ni mudah je nak buat. Cuma kemalasan nak mengeluarkan kukusan dari gerobok tu la. Kelmarin aku merajinkasn diri la jugak. Dah takde bahan nak makan  pepetang tu le..

Gula merah tu aku pakai gula perang... warnanya cair je... so, aku tambah pewarna merah. Tu  la kaler  tu jadi camtu... Tapi  xpe, yang penting rasa...

So... walau kejadiannya tak begitu memuaskan... Dah la takde kelapa parut tapi  sekali ngap, sedap jugak.... Sekali hadap minum petang.... licin!

Bahan A :
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn gula merah
4 cwn air
* Didiihkan dan buat air gula

Bahan B :
1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1/2 sudu kecil air kapur (bancuh dan tapis)
Sedikit kelapa muda diparut dan digaul dgn sedikit garam

Cara cara:
Bancuh tepung dengan air kapur. Tuang air gula yang telah suam ke dalam tepung sambil dikacau rata. Tapis adunan ke dalam bekas.

Didihkan air dalam kukusan. Lumurkan sedikit minyak pada acuan lompang.

Tuang adunan ke dalam acuan kuih lompang sehingga penuh. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.

Dah siap.... Bila dah sejuk, bolehlah dihidangkan.

p/s :  Lain kali nak buat betul2 dan buat cukup segala bahan...tak la togel jer... hihi!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...