Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, August 7, 2016

Carbonara...... Oh Carbonaraku..... Sedapnyer!


Alamak..... dah berserabut dan agak bersawang blog nih. Nasib baik masih ada lagi yang sudi bertandang dan menjadi tetamu di sini. Terima kasih semua, tanpa awak2 semua siapalah diriku.  Aku bukan seorang chef. apatah lagi pakar masakan..... cuma yang ada resepi biasa2 santapan keluarga. Untuk suka2 jer letak kat blog ni....

Ari ni mood nak update blog masak ni tetiba je kembali. Selama ni..... ari2 masak tapi tak rasa nak ambil gambar dan letak  kat blog. Salah satu sebab..... tak pandai nak ambil gambar cantik macam blogger masakan yang lain. Dan yang pasti...... aku tak ada peralatan pinggan mangkuk cantik. Ari ni rasa tak peduli.... redha seadanya.

Masakan aku ari ni, spagheti carbonara jer.... Hari ni makan tengahari dengan spagheti...... Sesekali jer... Pengganti nasi dan lauk, mengenyangkan juga.... Anak2 suka sangat... Itu yang selalu buat tu. Aku ajak anak2 gotong-royong menghiris bahan2 tu semua. Cepat sikit siapnya... hehe!

Aku buat ikut cara aku jer.... Dan bahan2 aku olah sendiri dengan cara tersendiri....huhu!

Bahan2 :

1 paket spaghetti
1 paket sosej
1 tin susu cair
1 paket cendawan kelabu
5 biji cili merah
2 biji tomato
1 batang lobak merah
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk lada hitam
6 keping kepingan cheese
1 ketul kiub ayam
1 sudu makan oregano - kalau xde, xpe
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya.

Cara2 :

Spaghetti direbus sehingg lembut bersama sesudu kecil minyak masak dan secubit garam.Toskan tetapi sedikit air rebusan jangan buang. Ambil dan ketepikan. Bawang putih di cincang halus. Bawang besar, cili merah dan tomato dipotong dadu. 

Sosej dan cendawan dihiris kecil . Lobak merah di parut kasar. Tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan sosej, tomato, bawang besar, cendawan, lobak merah dan cili merah. 

Kacau rata. Lepas tu masukkan susu cair. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub ayam. Jika kuah kering, masukkan sedikit air rebusan spagheti. Kalau nak nampak cair, boleh letak air lagi.

Masukkan cheese yang telah disiat. Kacau sehingga sebati. Masukkan spaghetti yg telah direbus lembut. Kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.

Siap.... boleh terus dihidangkan...

p/s : kali ni buat guna spagheti yang halus, vermicelli... en.somi beli kata lidi yang besar tak jumpa... haha!



Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...