Just Klik!

Tuesday, December 27, 2016

Apam Nasi Gebu

Dah lama tak buat n3 kat blog nih. Sekarang ni masak yang biasa-biasa sangat. Tak ada kerajinan nak memasak masakan yang best. Kalau ada pun, semuanya dah letak dalam blog ni. Kerajinan pula tengah merudum dek laptop yang lambat loading. Inilah jadinya.....

Gambar masakan yang di masak terperap di henpon je.  Ari ni letak gambar kuih apam nasi yang dah berkali2 letak di sini. Kuih yang sangat sedap ditekak aku dan tak jemu aku makan. Buatnya pun mudah la jugak. Cuma renyah sikit.

Kita letak resepi kat sini untuk mana yang belum tahu....  N3 resepi kuih ni antara yang paling popular di blog ni.  Huiyyo, ramai betul yang mencari resepi dan suka kuih ni....And then aku kongsi gambar kuih ni yang aku buat beberapa hari lepas.... Merah menyala pinknya... gittewww... hihi!


Bahan2 :

3 cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan @ ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air
Cara-cara :

Masukkan semua bahan kedalam mangkuk besar kecuali nasi dan air. Gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu. Kisar nasi dengan air sehingga betul2 hancur.

Campurkan nasi yg telah dikisar dengan bahan yang telah digaul tadi dan sebatikan adunan. Biarkan adunan mesra selama 1 jam. Adunan akan mengembang selepas itu. 

Selepas 1 jam, isikan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15 minit. Sebelum tu jangan lupa sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum memasukkan adunan agar kuih mudah ditanggalkan dari acuan nanti


p/s : Boleh di makan begitu saja tapi makan dengan kelapa parut yang telah digaul sedikit garam., lagi sedap... :)


Have a nice day! :)

Sunday, December 4, 2016

Pajeri Nenas Power

Dah lama tak update blog ni. Bukannya tak masak. Dah nak penuh gambar masakan kat folder tapi kemalasan melanda melampau-lampau nampaknya. Masakan pun yang biasa-biasa sangat. Tak ada masakan baru dan resepi terkini. Tapi tak apalah. Resepi biasa-biasa tu kan trademark aku... hihi!

Hari ni update pajeri nenas. Anak-anak kata pajeri nenas aku tak sama dengan yang diorang makan di kedai. Pajeri aku lagi sedap kata anak-anak. Aku pun rasa semacam dengan gulai pajeri yang biasa jual kat kedai... pajeri nenas diorang tu ada perisa satu jenis rempah yang kuat tapi tak tau rempah apa.

Resepi ni seperti yang di masak oleh mak aku di kampung. Kiranya resepi turun temurun. Hampir tiap minggu aku mesti buat masakan ni. Kegemaran sekeluarga tu... peberet sangattt! Sedap wehhh!

Pajeri Nenas Power

Bahan-bahan :

1 biji nenas
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan ikan bilis atau udang kering
1 paket kecil serbuk kari kari ikan
1 paket kecil kerisik
1 sudu makan cili giling
2 cawan santan
1/2 cawan air
Rempah ratus 4 sekawan ( kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang)
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Nenas di buang kulit, di bersihkan dan dipotong-potong . Bawang merah, bawang putih, halia ditumbuk lumat. Tumbuk juga ikan bilis/udang kering separuh lumat. Tumiskan rempah ratus bersama bahan tumbuk. Bila dah wangi, masukkan cili giling. 

Masukkan pula serbuk kari dan air. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan kerisik dan santan. Bila dah dah mendidih masukkan nenas. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila dah agak nak kering kuahnya, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Pajeri Nenas Power

p/s :  Bila masak lauk ni kena masak nasi lebih, lauk iringan ikan masin goreng garing.... power!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...