Just Klik!

Wednesday, November 15, 2017

Nasi Arab Simple

Resepi si Arab yang tak seberapa ini dah lama aku buat. Cuma tak berkesempatan nak letak di blog ini. Aku buat ni... kombinasi dari beberapa resepi nasi arab yang aku google di internet. Tak ada pakai rempah nasi arab. Tak jumpa pun... Aku buat cara paling senang yang aku fikir boleh menjadi kat tekak aku je ni.... hihi!

Nasi Arab Simple
Nasi Arab Simple

Mula-mula aku buat dulu air rebusan ayam dari 5 ketul paha ayam yang aku gunakan untuk masak nasi ni. Selepas tu keluarkan ayam dan perap dengan bahan untuk membakar ayam tu. Aku panggng ayam dalam kuali je untuk mendapat kulit yang garing di luar dan lembut di dalam. Marilah kita tengok resepi senang aku ni.

Nasi Arab Simple


Sup 

5 ketul paha ayam
2 inci halia - di ketuk
1 sudu kecil lada hitam - pecahkan sedikit
1sudu kecil jintan putih
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 ketul kuib ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
(untuk memasak nasi dan buat sup)

Cara-cara: 

Rebus ayam bersama bahan-bahan di atas selama lebih kurang 45 minit sehingga ayam empuk dan lembut. Selepas tu tapiskan air rebusan untuk memasak nasi. Ayam yang di rebus di gunakan untuk membuat ayam panggang nanti. Simpan sikit sup untuk di makan bersama nasi arab nanti.

Selepas ni kita masak nasinya pula. Aku tak pakai beras basmathi pun. Pakai beras biasa yang aku masak hari-hari je. Rempah pula aku guna rempah sup yang dah tersedia segala rempah ratus yang ada. Minyak pula aku gunakan minyak zaitun... Kebetulan ada kat rumah. Butter tak ada, minyak sapi pun tak ada... marjerin pun tak ada juga. 

Nasi 

4 cawan beras
41/2 cawan air rebusan ayam 
- air ikut sukatan beras sendiri tau...
sedikit pewana kuning
6 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar rempah sup
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 sudu besar rempah sup
Minyak zaitun secukupnya untuk menumis
(boleh gunakan minyak sapi atau butter)

Cara-cara:

Bawang merah, bawang putih dan halia di kisar lumat. Rempah sup di bancuh dengan air. Beras di basuh dan di toskan. Tumiskan bahan-bahan dalam periuk nasi. Masukkan dulu kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Selepas tu masukkan bahan yang di kisar. Dah naik wangi, masukkan rempah sup. Bila rempah sup dah sebati masukkan air rebusan ayam tadi.

Selepas tu masukkan nasi. Kacau sekejap.Bolehlah di masak seperti biasa. Apabila nasi dah masak masukkan beberapa titik pewarna kuning. Biarkan sekejap. Selepas tu nasi di gaul dengan serata dan warna kuning akan bergaul cantik. Sementara nak tunggu nasi masak tadi, kita perap ayam yang di rebus tadi.






Ayam panggang

5 ketul ayam yang di rebus tadi
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia3 sudu besar rempah sup
3 sudu kecil serbuk cili
1 sudu serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Bawang merah, bawang putih dan halia di kisar lumat. Selepas tu gaul dan perap semua bahan di atas dengan ayam. Ayam boleh di bakar dalam oven dengan cara di balut dengan aluminium foil atau terus di panggang dalam kuali dengan sedikit minyak. 

Aku guna cara yang kedua. Panggang dengan menggunakan api yang perlahan. Apabila kulit luar garing dan isi senang di pisahlan dari tulang, menandakan ayam dah masak. Aku makan nasi arab ni bersama sos salata dan salad arab. Resepi ... 

Sos salata

2 biji tomato
6 biji cili api
1/2 biji bawang besar
2 biji cili merah
Jus lemon
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Kisar semua bahan di atas dan perasakan dengan garam dan gula. Sedap sos ni... aku suka!

Salad Arab

2 biji tomato
1 batang timun
1 biji bawang besar
2 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
3 tangkai cili padi
Sedikit jus lemon
Sedikit minyak zaiton
Garaam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Tomato, timun, bawang besar, cili merah dan cili hijau di potomg dadu. Cili padi di hiris halus. Selepas tu gaul semua bahan dan perasakan dengan garam dan gula. Dah siap semua, bolehlah di hidangkan. Percubaan pertama aku yang tidak mengecewakan. Walau tak sesedap nasi arab yang biasa tu. Ia dapatlah mengubat hati yang teringin. 

Nanti bila nak di hidangkan... makanlah sekali bersama-sama nasi, ayam panggang, sos salata, salad arab dan kuah sup ayam. Aku lupa nak buat salad kobis. Kalau buat salad kobis tak payah buat salad arab tu. Alahai... makan je lah...hihi!

p/s : Sedap tak sedap belakang kira..... tapi dah ada yang request nak suruh buat lagi tu.... sedaplah kiranya. Hingga menjilat pinggan tuuuuu...!!!

Have a nice day! :)

7 comments:

The Fool said...

Dah lama tak pekena nasi arab, bole try buat ni

Singgahlah sini,
http://tarotthefool.blogspot.com/2018/01/memohon-sumbangan-untuk-program_21.html

Auni Sofea said...

Next time boleh try, saya singgah follow di sini :)

شركة تاج said...


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر

شركة تاج said...


شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف السجاد بالجيبل
شركة المثالية لتنظيف الشقق بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف الفلل بالجبيل
شركة المثالية لرش المبيدات بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام

شركة تاج said...


شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف


شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالرياض

شركة تاج said...



تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام

شركة الصفرات للتنظيف والنظافه العامه بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام


شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

شركة تاج said...


افضل الخدمات المنزلية المقدمة بمدينة الخبر من شركة تاج 0551844053 فخدمات شركتنا عديده ومتعددة ومنها شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بيوت بالخبر
شركة تنظيف سجاد بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر


شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
شركة طيوب لتسليك المجارى بالخبر

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...