Breaking

Wednesday, July 11, 2012

Wednesday, July 11, 2012

Sambal Tumis Udang Dengan Petai

Ari ni nk updated juadah masakan smlm......... Aku updated pagi2 gini ni sebab x larat berebut dgn anak2 laptop ni. So, aku tinggalkan kerja suri rumah yg berlambak ni..... dok menghadap laptop.

Ini masakan biasa je....... ! Tp jarang dimasak dan xde lagi dlm blog aku ni.... aku sebenarnya allergik dgn udang, tp dek hubby n anak2 nk makan aku buat jugaklah tp xlah selalu. Tp aku ni pantang jumpa, ngap jugak.... lepas tu cepat2 telan ubat alergik dgn ubat semput... hehe!

Ini resepi sendiri..... xde copyright mana2 pun.... resepi biasa yg dah sedia ada kt kepala otak aku ni...!

So, layannnnnnnnnnnn!!!!



Bahan2 :


2 papan petai 
1/2 kg udang 
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 sudu makan cili giling
1/2 sudu makan pes asam jawa
Sedikit minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Petai dibersihkan dan dibelah sedikit. Udang dibersihkan dan dibuang kepalanya. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat. Bawang besar di mayang. 

Tumis bahan tumbuk dan petai. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Goreng sampai wangi. Masukkan pes asam jawa, bawang besar dan udang. Masukkan juga sedikit air. Tumis sampai pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula. 

Selepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : Jika suka boleh ditambah dgn sedikit belacan.....!


Saturday, July 7, 2012

Saturday, July 07, 2012

Telur Dadar Goreng dengan Terung

Ari ni nk tayang resepi masakan yg sangat2 simple mimple jerrrrrrrrrrrrr.............. Tp sedapppppppppp. Xde idea nk membebel sebab badan pun penat dan mengantuk lagi.... So layan jelah, yer.....!



Bahan2 :

2 biji terung panjang
2 biji telur
1 biji bawang merah
1 biji cili merah
1 sudu teh cili giling
1/2 sudu teh garam
minyak masak secukupnya

Cara2 :

Terung dipotong2 menyerong. Bawang merah dan cili merah dihiris kecil2. Di dalam mangkuk, pecahkan telur dan masukkan  bahan hiris, cili giling dan garam. Pukul campuran telur hingga sebati.

Goreng terung didlm kuali. Balik2kan ia hingga masak serata. Masukkan telur dan dadarkan bersama terung seperti membuat telur dadar biasa. Bila dah cukup garing kedua2 belah bahagian, bolehlah dihidangkan.



p/s : Bolehlah... telur dadar versi aku sendiri, lain dari yg biasa!

Tuesday, July 3, 2012

Tuesday, July 03, 2012

Red Velvet Cupcake

Fuh!!!!............. (sambil mengesat peluh di dahi), jadik jugak RVC cupcakes aku ni. Pasal dah janji ngan anak perempuan bongsu aku utk buat kek utk birthday dia , aku pun godek2lah apa yang ada kt dapur utk buat kek ni... nasiblah!! Tu yang aku berusaha nak buat jugak.... jgn tidak2....mesti!

Memang aku buat cara ringkas je..... ambil resepi ni dari MYresepi.com oleh ibufarzana. Punyalah banyak versi resepi rvc ni.... so aku fikir yg ni paling mudah. Aku modified lagi utk jadi lebih mudah. Itulah aku .... disebabkan kebizian dan kepenatan dgn kerjaya.... buat yg mudah2 je..... ditambah plak sebab aku ni jenis yg kureng kreatif ... janji boleh ngap!

Apapun memang menjadik dan anak aku puashati..... So layan ajelah resepi yg dah aku modified ikut cara mudah !!!


Bahan2  :

250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
100 gm mentega butterlite
160 gm gula pasir (blender)
2 sudu besar pewarna sirap ros
2 biji telur
1 cawan buttermilk (buat sendiri dgn 1 sudu makan cuka + 1 can air milo dlm tin)


Utk krimnya:
1/2 cawan gula pasir (blender)
1/4 cawan butter
1 sudu teh cuka 
Sedikit gula hiasan


Tepung gandum dan serbuk soda dan penaik diayak bersama dan diketepikan. Dalam mangkuk adunan, mentega, gula, telur, buttermilk dan pewarna dipukul sebati. Jangan terkejut dengan warna merah tu ye.. 

Kemudian tambahkan bahan ayak tadi sedikit demi sedikit hingga sebati. Ketuhar dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius terlebih dahulu. Tuangkan adunan separas 2/3 acuan cupcakes (kek ni naik), bakar selama 20-30 minit.

Utk krimnya, campurkan gula, butter dan cuka. Pukul sampai adunan bertukar kewarna putih melepak. Setelah kek sejuk, bolehlah disapu atas kek dn tabur gula hiasan.



 Birthday Girl and RVCC


p/s : serbuk koko dan susu segar atau susu cair aku x ada stok sebab tu aku  guna air milo dlm tin je. Esen vanila aku x pakai sebab pewarna sirap ros tu dah wangi. Satu lagi aku buat krim cara aku je.... sebab yg sebenarnya aku x de cream cheese dn aku x pernah beli dan guna pun.

Tuesday, July 03, 2012

Happy Birthday For My Daughter @ My Little Chubby Girl

Smlm 2/7/2012 anak bongsu aku menyambut birthdaynya yg ke 8 ..... ! Dek letih bagai lg, baru ari ni nk diraikan. Aku dh janji nk sediakan kek special utk dia. Nk beli pun x sempat... plak tu mahal sangat. So, aku buat  Kek Red Velvet Cupcakes...! Ok x?  Bolehlah tu.... yerrrrrrrrrrrrr!

Inilah si kecil tembam mummy..... pipi macam kuih apam je!!!!

Happy Birthday Rus.... moga rus membesar jd anak yg baik dan akan membanggakan mummy dan ayah yer!! Cayanggggggggggg............... bucuk2 mummy tu!!! hehe.......!

p/s : Opps... birthday belum rai lagi..... red velvet cupcakes esoklah kita tayang kt cni!!

Wednesday, June 20, 2012

Wednesday, June 20, 2012

Kuih Akok

Dah lama aku x updated n3.... Kesibukan yg teramat melanda diri campur lagi keletihan yg teruk dan kekadang tu xsihat... Lepas tu, kemalasan dan kemurungan diri pula bertebaran...... itulah jadinya. Hari ini aku kumpulkan seluruh kekuatan...... akhirnya dpt juga aku menaip n3 ni dgn susah payah.... 

Masak.... selalu jugak....tp masakan yg biasa2 je. lagipun dah tersenarai di blog ni... kalau adapun yg lain ckit, dek kemalasan diri... malas betullah rasanya nk snap gambar. kalau tidak tu.... goreng ikan bilis pun nk taruh dlm blog ni... hehe...! Itulah alkisahnya...

Aei ni tergerak hati nk buat kuh akok ni.... kuih org kelantan. Dah lama aku bercadang, ari nilah baru terjadi rancangannya. Kuih ni bukanlah asing dgn aku... selalu aku tengok org jual tp pernah sekali tu aku pergi rumah kawan.... kuih tu rasa sedap sangat dan cair je dimulut bila dingap...!

Zaman skrg kuih yg org dulu2 susah2 buat pakai sabut kelapa dah boleh buat dgn senang je.... guna oven. Tu yg bersemangat nk buat tu. Resepi kuih akok ni ambil dari blog Puan Ros @ SinaranMenu. Katanya diambil dari MY Resepi oleh Zaliana. Terima kasih Puan Ros, dan Zaliana atas resepi yg menepati citarasa saya ni.



Bahan2 :

5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
Secubit garam halus

Cara-cara

Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api. Masukkan daun pandan semasa merebus gula melaka.  Masukkan santan.  Setelah santan suam, buang daun pandan dan masukkan tepung gandum dan telur,kemudian di blend hingga semua bahan sebati baru ditapis.

Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya.  Boleh juga  guna acuan cupcake atau muffin jika tiada acuan baulu.. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.

Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.



p/s : Kuih yg sedap dan menepati citarasa.... yg beli kt kedai tu mesti lebih tepung.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...