Breaking

Friday, September 18, 2015

Masak Kicap Lada Hitam Daging Tetel Bersama Kentang

Kemarin... masak lauk daging kicap. Walau resepi simple tapi sedap. Bertambah2 nasi ke pinggan..... Cara masak sama jer dengan telur kicap kegemaran keluarga tu.... Cuma kena rebus daging tetel tu lama iaitu sehingga daging lembut, tidak liat dan boleh dikunyah.....

Agar masak tu tak terasa lama..... Cuci dan rebus dulu daging tetel tu... Sementara tunggu daging lembut buatlah kerja lain untuk memasak.... macam hiris bawang.... kupas kentang dan goreng. Boleh juga buat satu hidangan sayur dan goreng ikan masin.

Dah siap semua... daging tetel pun dah lembut... bolehlah terus memasak hidangan ni plak.... Okeyyy.. kita layan resepi....


Bahan2 :

300g daging tetel
3 biji kentang
1 biji bawang putih
1cm halia
1 biji bawang besar 
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan cili giling
sedikit pes asam jawa
2 sudu besar kicap 
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Daging tetel dipotong kecil dan direbus dengan 2 cawan air sehingga daging lembut, tidak liat dan boleh dikunyah. Kalau air kering, tambah air lagi. Kentang dihiris nipis dan digoreng sehingga kekuningan.  

Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris dan ditumbuk. Goreng sehingga kekuningan. Masukkan serbuk lada hitam dan cili giling. Tumiskan. Masukkan  pes asam jawa, kicap dan bawang besar. 

Masukkan daging dan airnya sekali. Masukkan juga kentang. Diikuti garam dan gula dan rasakan kesesuaian rasanya. Biar hingga agak pekat.  Sudah siap bolehlah diangkat dan dihidangkan.


p/s : Hidangan iringan, tumis sayur taugeh dan ikan masin goreng.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...