Teringin punya pasal dengan laksam.... ada beberapa kali pergi pasar malam, cari tak jumpa. Tapi banyak kali tangguh sebab malas sungguh nak membuat tepungnya tu. Renyah sesangat nak membuatnya tu. So,transform this solution..... kuay teow. Dah pernah buat sekali dulu macam ni....
Ala... kita yang buat dia... Ikut ajer la sesedap rasa. Hari minggu ni, inilah juadah hidangan tengahari. Anak2 on jer.... Sedap hingga menjilat jari wooo....huhu!
Bahan2 :
2 paket kuay teow
6 ekor ikan kembung/sardin
2 cawan santan pekat
5 biji bawang merah
sedikit halia
1 sudu teh lada hitam
garam dan gula secukup rasa
Untuk sambal :
2 biji cili merah
7 biji cili api
4 biji limau kasturi
garam dan gula secukupnya
Untuk sayurnya :
sedikit daun kesum
sedikit taugeh
Cara2 :
Kuay teow di basuh dan ditoskan. Ikan direbus dan ambil isinya. Tulang2nya dikisar bersama air rebusan dan ditapis ambil airnya sahaja. Kisar isi ikan bersama bawang merah, dan lada hitam. Masukkan bahan2 tadi kedalam periuk. Didihkan bersama santan, Sesuaikan ikut kepekatan yang di ingini. Perasakan dengan garam dan gula. Bolehlah diangkat.
Untuk buat sambalnya, cili merah, cili api ditumbuk lumat bersama garan dan gula. Masukkan kedalam bekas dan perahkan limau kasturi.
Untuk hidangan, masukkan kuay teow kedlm pinggan. Letakkan daun kesum dan taugeh. Lepas itu barulah masukkan kuahnya dan sedikit sambal. Sedia untuk di makan.
p/s : Buat hidangan tengahari di hari minggu...
No comments:
Post a Comment