Masak Lemak Udang Campur Tempoyak

Aritu teringin nak makan udang.... walau sebenarnya aku alergik dengan udang. Tapi disebabkan mengidam sangat2 punya pasal, tahankan juga... and then dah siap2 bersedia dengan ubat bagai. Itulah pasal, dah lama pantang makan. Keinginan menggebu2 mengatasi segalanya.

Jadi aku  buat udang masak lemak campur tempoyak. Barulah mengancam dan menyerlah kesedapannya. Jarang benar aku masak lauk ni. Versi macam ni pun aku tak biasa masak lagi. Tapi bila dah makan.. sedapnya hingga menjilat sampai ke siku.

Tapi biasalah... walau en suami suka masak lemak.. dia tak makan tempoyak. Jadi aku masak sambal udang untuk dia.  Hurmmm... anak2 suka je dengan lauk ni. Amat berselera dorang makan. Berdahulu kendian dorang menambah nasi mengisi perut... hihi!


Bahan2 : 

Sekilo udang sederhana besar
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
2 biji bawang merah
1 batang serai
2 cawan santan pekat
3 sudu besar tempoyak
1 biji tomato
1 cawan air
Sedikit daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Udang dibuang kepala dan dibersihkan. Cili api, kunyit hidup dan bawang merah di tumbuk lumat. Serai diketuk. Tomato di belah enam. Daun kunyit di siat2. Sediakan sebuah periuk. Masukkan udang, bahan tumbuk, serai dan daun kunyit kedalam periuk.

Masukkan juga 1 cawan santan pekat, 3 sudu besar tempoyak dan secawan air. Didihkan periuk bersama bahan2 tu. Bila dah betul2 mendidih masukkan secawan santan pekat lagi. Jika nak banyak kuah atau agak kelihatan pekat, boleh tambah air lagi. 

Masukkan tempoyak. Kacau sentiasa dan tunggu hingga mendidih sekali lagi. Masukkan tomato, sambil tu, perasa dengan garam dan gula. ikut kesesuaian lidah sendiri. Dah pastikan masak, bolehlah dihidangkan. Walla..... sedappp!


p/s :  Tak sempat nak ambil gambar elok sikit sebab masa tu ada pulak bertandang sekejap ke rumah. Nak sambung ambil gambar dah malas... pun separuh dah kena ngapp!


Share on Google Plus

About Noor Akma

Blog ini berkenaan Resepi Masakan Untuk sebarang pertanyaan, urusan, review, pengiklanan dll... Sila email ke: noorakma309@gmail.com

1 comments:

Amie said...

Sedapnya lauk begini bila jumpa dengan nasi panas, makan waktu tengahari!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...