Just Klik!

Monday, September 21, 2015

Karipap Rangup

Bukan selalu aku buat kuih.... lebih2 lagi sekarang. Sejak pindah rumah yang sekarang nih... mood buat kuih ke, kek ke dah jadi ke laut perginya....

Almaklum, dapur kat rumah ni kecik bebeno.... Kalau nak membuat kena mengadun kat ruang tamu.... banyak peralatan memasak letak dalam bilik.... nak cari kemain susah lagi....

Tapi ari minggu ritu... tergerak ati nak membuat..... anak2 pun semua dah ada kat rumah balik bercuti.... apalagi, ajak anak2 gotong royong membuat... best gak. Lepas tu gotong royong makan...

Ambik resepi dari blog yatie memories... tapi maaf  tak dapat letak link.. blog tu loading tak abis2.. tak tau kenapa.... dari henpon je amik resepi nih....



Bahan :

500gm tepung gandum
50gm tepung beras
50gm tepung ubi
1sb gula
1sk garam
3 sb marjerin*
1/4 cwn minyak masak*
(*panaskan)
1 cawan air

Cara2

Campurkan kesemua bhn2 kering. Tuangkan minyak panas dan gaul rata. Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut. Bahagikan doh kepada bebola kecil. Leperkan dan isi dengan inti kegemaran.Tutup dan kelim kemas2.

Buat sehingga habis. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga garing. Angkat dan toskan. Seeloknya goreng dengan api yang sederhana. Kata yatie, karipapni lebih rangup jika digoreng 2 kali. Walau di goreng lagi, karipap ni tetap tak berminyak...

Tapi tak  sempat dah nak goreng lagi dah kena ngap...hehe!

Inti simple (resepi sendiri)

Bahan2

6 biji kentang
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sb cili giling
2 sb serbuk kari daging
1/4 dari seketul kiub pati ayam
Garam
Gula
Minyak masak
Sedikit air

Cara2

Kentang di dipotong dadu dan direbus dengan sedikit air sehingga empuk. Bawang merah, bawang putih dan halia dicincang halus. 

Tumiskan  bahan yang dicincang sehingga kekuningan. Masukkan cili giling dan serbuk kari. Goreng sehingga naik minyak, jika perlu tambah sikit air. 

Masukkan kentang bersama airnya sekali. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau dan goreng sehingga betul2 kering.

Boleh la di buat inti...



p/s : Seronok jugak belajar kelim karipap dengan anak2.... ada aktiviti.....hehe!



Have a nice day! :)

1 comments:

sağlıklı hayat said...

Merhabalar, muhteşem çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.
Saygılar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...