Breaking

Sunday, July 21, 2013

Bubur Ayam

Dah lebih 10 hari berpuasa.... perut pun dah rasa sebu je. Untuk meneutralkan keadaan, aku masak yg lembut2 je kelmarin. Anak2 plak mengadu sakit tekak dan x sedap badan. Sesuai sangatlah hidangan berbuka aku tu.

Xnak berceloteh panjang2 kt sini... hentam sajalah apa yg ada..!!!



Bahan2 :

1 cawan isi ayam cincang- ambil dari seketul 
dada ayam dibuang tulang
1 cawan beras
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2  sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan ikan bilis
1/4 batang carot
1 biji kecil kentang
1 batang kecil kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Sedikit daun sup
3 cawan air
Minyak masak , garam 
dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk bersama ikan bilis. Carot dan kentang di potong dadu. Rebus beras bersama air sehingga beras hancur dan kembang. 

Masukkan  ayam, carot dan kentang. rebus lagi. D dlm periuk lain, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar. Masukkan bahan tumbuk. Bila dah naik bau, angkat dan curahkan kedlm beras yang kembang tadi menjadi bubur. 

Kacau2 dan masukkan serbuk lada hitam. Perasakan dengan garam dan gula. Dah siap.. taburkan daun sup yg telah dihiris halus ...Dan bolehlah dihidangkan untuk berbuka puasa. 




p/s : Not bad.... sedap! Nk ngulang makan sekali lagi ... tengok2 dh tinggal serdak periuk je!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...