Breaking

Saturday, November 16, 2013

Kari Kepala Ikan Merah ~ besar gedabak u!

Kali ni masak kari plak.... Dah jemu berlomak cili api dan bersambal merah, kali ni kita masak yang real punya kari.... power gituuu.!

Selalunya pakai ikan yang comel2 je... kali ni, nah!.... besar gedabak kepala dia. Dua keping kepala yang dibelah dua tu penuh satu periuk.

Puas jugaklah kami sekeluarga nk mengabeskannya.... huhu! Sekali- sekala makan ikan yang besar2.... bukannya selalu!



Bahan2 :

1 ekor kepala ikan merah 
5 biji bendi 
1 biji tomato 
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk kari
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
2 cawan santan pekat
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
sedikit daun kari

Cara2 :

Kepala ikan di belah dua dan dipotong. Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk. Tumiskan bahan tumbuk dan daun kariBila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan2 sampai garing. 

Lepas tu masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga bendi yang telah dibuang pangkal dan hujungnya dan kepala ikan. Masak sampai mendidih. lepas tu masukkan 1 cawan santan lagi. 

Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato yang dibelah empat dan cili merah yang dibelah dua sekejap. lepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan


p/s : Seronok  bila tengok anak2 n hubby berselera makan..... alhamdulillah!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...